Makó és környéke

2014.11.13. 21:20

Összespórolták az új tető árát

Makó - Saját pénzből, apránként újíttatja fel tetejét a makói Galamb József szakképző iskola. Az ácstanulók nagy munkát, különleges díszeket és lőréses betonbunkereket láthatnak a padláson.

Bakos András

Makói ács, [namelink name="B. Szűcs Antal"] és az ő Amadinus 99 Kft.-je újítja fel apránként a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola épületének tetejét. Utoljára 1954-ben nyúltak hozzá, sok helyen beázott, a mennyezet is leszakadt, tehát nem lehetett tovább halogatni a felújítást. Ez azért kemény dió minden iskola fönntartójának, mert míg fűtéskorszerűsítésre lehet pályázati támogatást nyerni, tetőre nem.

A Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó makói szakközépiskola azonban könnyebb helyzetben van, mint a KLIK-nél központosított oktatási intézmények – bár ezt az igazgató így soha nem mondaná ki. A tárca ugyanis hozzájárult, hogy az intézmény kigazdálkodja a felújítás árát a karbantartásra szánt pénzből.

Szemléltető oktatás a magasban. A szerző felvétele

Szemléltető oktatás a magasban. A szerző felvétele
A munka már hetek óta zajlik, egy szakaszon kész, [namelink name="Horváth Zoltán"] igazgató azt mondta, úgy számolták, összesen körülbelül 34 millió forintba fog kerülni, mire befejeződik. Ez egyben páratlan lehetőség is az iskola ácstanulóinak, hiszen ez a város talán legnagyobb, 4000 négyzetméteres tetőfelülete, tele különleges szerkezeti megoldásokkal, díszekkel. Ilyen munkában másutt nemigen lehetne részük. Az igazgató ugyan nem engedi föl őket a tető veszélyes pontjaira, de amiben lehet, segédkeznek az ácsoknak.

A padláson lőrésekkel ellátott betonbunkerek emlékeztetik a bámészkodót az épület eredeti funkciójára: csendőriskolának épült 1929-ben, a két háború közötti időszakra jellemző neobarokk stílusban – avatott be a ház történetébe Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató. A második világháború után, 1949-ig tűzoltókat képeztek itt, s csak később költözött be a szakképző iskola.

A helyi védettség alá tartozó épület felújításához a város hozzájárulását kellett kérni. Az önkormányzat örömmel hagyta jóvá, hogy az azbesztpala helyére a Glorius Hotel tetején is látható cserépfajta, a bádog helyére pedig tartósabb horganylemez kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!