Makó és környéke

2012.01.27. 22:46

Páger Antal emlékezete

Makó - Vasárnap nagy szülöttére, Páger Antalra emlékezik Makó a róla elnevezett díj átadásával. A városban két évtizedes kultusza van a színészóriásnak.

Szabó Imre

„A tehetség Isten adománya, ez Makón a génekkel kerülhetett belém" – olvasható a Páger Antaltól származó idézet a Maros-parti városban született színészóriás emléktábláján, annak a háznak a falán, amelynek helyén egykor a szülői ház állt. Ez az 1899. január 29-én született, Kossuth-díjas színművész emlékét már 1992-ben megörökítette – 13 évvel később pedig róla nevezték el az utcát is, ahol a táblát születésnapját köszöntve évről évre megkoszorúzzák.

A József Attila Múzeum állandó kiállításán nincs közszemlén Págerhez köthető relikvia – tudtuk meg az igazgatótól, Halmágyi Páltól. Azért vannak emlékeik: néhány fotó, régi színházi újságok és több levél, amit a már Magyarországra visszatért művész a város egykori első emberével, [namelink name="Forgó István"] tanácselnökkel váltott. Intézmény is őrizte néhány éven át Téni bácsi nevét: a mozi, amely éppen öt esztendeje, 2007 januárjában zárt be.

Bánsági Ildikó, a 2010-es díjazott a makói származású színészóriás szobra mellett. Fotó: Karnok Csaba

Bánsági Ildikó, a 2010-es díjazott a makói származású színészóriás szobra mellett.
Fotó: Karnok Csaba

Páger Antalnak portrészobra is van Makón, méghozzá a Hagymaház aulájában. [namelink name="Surányi Imre"] bronz alkotását 1999-ben adták át. A farönkre állított, márvány talapzaton lévő szobor arról is nevezetes, hogy a Páger-díj kitüntetettjeit rendszerint emellett is lefotózzák. Az immár rangossá vált elismerést 2001-ben alapította a város önkormányzata. A díj maga Páger Antal arany pecsétgyűrűjének mása, s ezt minden évben a születésnapjához közeli vasárnap adják át a Hagymaházban. Holnap 11 órakor [namelink name="Kútvölgyi Erzsébet"] Kossuth-díjas érdemes művész kapja a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!