Makó és környéke

2017.11.27. 12:30

Polgárőrök makói éjszakája - vagonok tetején ugráltak a fiatalok

Az év polgárőr-egyesülete lett idén a makói. A hétvégén megnéztük, miként vigyázzák a makói éjszakát.

Szabó Imre

– Pár hete a makói vasútállomáshoz riasztottak bennünket – mesélte az egyik polgárőr, Göbölyös Imre.


– A gondot egy fiatalokból álló társaság okozta, akik felmásztak a vagonok tetejére, és ott ugráltak, hangoskodtak. Szóltam nekik, hogy jöjjenek le. Ezt meg is tették, de az utcán folytatták a vagánykodást.

 

Nem tehettem mást, szóltam a rendőröknek, akik aztán igazoltatták őket – zárta a történetet az egyesületi alelnök.

Zűrös esetük szerencsére ritkán van, ugyanakkor a közbiztonság javításáért sokat tudnak tenni – már azzal is, hogy formaruhában járőröznek. Mint múlt szombaton. A csapatot Göbölyös alelnöktársa, Almádi Róbert igazította el a Szép utcán lévő irodában, aztán elindult a csapat – ki gyalogosan, ki kerékpárral, robogóval vagy autóval.

 

– A főtér, a buszpályaudvar, a vasútállomás környéke a célpont, meg a lakótelepek, parkok, játszóterek – mondta Almádi. Hogy hová mennek, azt a rendőrökkel egyeztetik. Mostanában például kiemelt helyszín a gerizdesi játszótér. Szerdán, pénteken és szombaton este vigyáznak a város rendjére.

 

Makón éppen két évtizede működik polgárőrség. Almádi, aki civilben kőműves, két éve lépett be az egyesületbe, hogy tegyen valamit a közbiztonságért. A csapatban sokféle ember van az önkormányzati közmunkástól a vasutasig, többségük inkább középkorú vagy idősebb.

Szeretnék, ha több lenne köztük a fiatal – akit ez érdekel, a makói polgárőr egyesület Facebook-oldalán csatlakozhat hozzájuk.


Almádi megjegyzi, a mostani 24 tagból igazából 8-10 szokott aktívan részt venni a járőrözésben, a rendezvények, baleseti helyszínek biztosításában.


A makói polgárőrök a helyi önkormányzat, illetve az országos szövetség támogatásával működnek. Munkájukat ingyen végzik, pénzre a felszerelésük vagy az üzemanyag beszerzéséhez van szükségük. Azt mondják, ők a rendőrség szeme és füle, és büszkék rá, hogy sokan először nekik szólnak – talán mert a polgárőrök minden hivatalos formaság nélkül is elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!