Makó és környéke

2011.10.20. 20:30

Reggelenként 18 fokban ülnek a diákok

Makó - Reggelente csak 18 fokos a tantermek levegője a makói Galamb József szakközépiskolában, de nem azért, mert nincs pénz fűtésre, hanem mert a kazánok régiek. Három hete javítgatják őket – és 8 éve szeretnék modernizálni az egész rendszert. Ez azért is nehézkes, mert az iskola működtetője és tulajdonosa nem ugyanaz.

Bakos András

A diákok szülei szóltak, hogy valami biztosan nincs rendben a Makói Oktatási Központ Galamb József tagintézményében, mert ha nem is hidegben, de hűvösben ülnek reggelente a gyerekek. Egyikük emlékeztetett, a tévéhíradó tudósított arról, hogy Pest megyében 18 iskolában nincs fűtés, mert a fönntartó, a megyei önkormányzat nem tudja kifizetni a számlákat. Makón azonban nem ez a helyzet: [namelink name="Horváth Zoltán"] igazgató kérdésünkre azt mondta, nincs ilyen problémájuk, van pénz a számlákra. Igaz, hogy reggel 18 fok körüli a tantermek levegőjének hőmérséklete, de ezt napközben sikerül 19–21 fokra föltornászni. Azért megy nehezen, mert a hat kazánból, amely ide szolgál, egy teljesen körberepedt, használhatatlanná vált, másik kettőt pedig javítani kell.

– Harmadik hete tart, hogy a szerelők megpróbálnak lelket verni beléjük, aztán jön a próbaüzem, és megint kiderül valami hiba, úgyhogy 700 ezer forintnál tartunk, és a fűtésrendszer most már 24 órás felügyeletet igényel – mondta az igazgató.

Az ideális hőmérséklet tanteremben 20–22 fok, műhelyben pedig 17–18. Horváth Zoltán azt mondja, a meleg vizet a főépületbe átvezető cső szigetelése is tönkrement, ami 20 százalékos hőveszteséget eredményez.

Most a tanuláshoz is fel kell öltözni.   Fotó: Schmidt Andrea

Most a tanuláshoz is fel kell öltözni.
Fotó: Schmidt Andrea

Szóval a torka is véres már ennek a rendszernek, amelyet lassan 8 éve szeretne modernizálni az intézmény, de eddig erre nem volt mód.

Legutóbb erről idén nyáron írtunk: az iskolát fönntartó megyei önkormányzat be tudott adni egy pályázatot, amelynek révén 67 millióból pelletkazánokra cserélnék a gázt használó fűtést. Ez a megoldás azonban az épületek tulajdonosának, a városi önkormányzatnak nem tetszett a várható füst miatt. Előzetesen hozzájárult a pályázathoz a városi képviselő-testület, de az építésiengedély-kérelemhez nem, hatástanulmányt kért a beruházásról. Ha ez simán intéződik, új kazánok akkor se lettek volna mostanra, legföljebb tavasszal hozzá lehetett volna fogni az átalakításhoz.

A két önkormányzat képviseletében tegnap egyeztetett [namelink name="Ádók János"] alelnök és Buzás Péter polgármester. Ádók lapunknak azt mondta, nekik az a fontos, hogy a gáznál olcsóbb és korszerűbb fűtési módot találjanak, és bár van egy élő pályázatuk a pelletre, megvárják a város ajánlatát, amely a termálalapú központi fűtés bevezetésére vonatkozik, hátha az kedvezőbb. [namelink name="Buzás Péter"] ugyanezt mondta, azzal kiegészítve, hogy a város is olcsóbb távfűtést akart, ezért fogott bele a termálprojektbe, amely most a végéhez közeledik. Makó érdeke, hogy a rendszerbe minél több fogyasztó kapcsolódjon be, mert így csökken a fajlagos költség, ezért látnák szívesen az iskola csatlakozását. Hamarosan újból egyeztetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!