Makó és környéke

2019.06.20. 14:06

Régi és új butéliákból nyílik különleges tárlat ma az Espersit-házban

A makói Espersit-ház legújabb tárlatán nemcsak legszebb butéliáit mutatja be a makói múzeum, de azokat is, amelyeket a szegedi Tömörkény István Gimnázium diákjai készítettek a néprajzi gyűjteményben fellelhető példányok ihletésére.

Szabó Imre

– A makói József Attila Múzeumban összesen nyolcvan butélia, azaz cserépből készült díszes, bornak vagy pálinkának készült palack található. Ezekből ilyen gazdag kollekciója kevés múzeumnak van – mondja büszkén az igazgató, Szikszai Zsuzsanna. Van köztük például imakönyv kinézetű és olyan is, amelyik közel másfél száz esztendős – ez utóbbit tavaly lapunkban külön is bemutattuk.

Szikszai Zsuzsanna két modern butéliával. Fotó: Szabó Imre

Szikszai Zsuzsanna két modern butéliával. Fotó: Szabó Imre

A gyűjtemény legjavát most egy nem mindennapi tárlat keretében tárják közönség elé az Espersit-házban: ezekkel együtt azt is megmutatják, hogy a régiek ihletésére milyeneket készítettek a Tömörkény István nevét viselő szegedi művészeti gimnázium diákjai. Mint Szikszai Zsuzsanna elmondta, a kerámiát tanuló fiatalok tanulmányozták, lerajzolták, lefestették a makói palackokat – ezeket is láthatja a közönség –, majd olyan butéliákat készítettek, amelyek bár látványvilágukban felidézik az eredetieket, funkciójuk esetenként más: díszharang, parfümöspalack, váza vagy tintatartó lett belőle.


A kiállítás ma délután 5-kor nyílik meg az Espersit-­házban. Érdekesség, hogy a szegedi gimnazisták a kiállítás meghívóját és plakátját is megtervezték.

 

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!