Makó és környéke

2019.02.21. 19:00

Románia felől ráengedték a kamionokat az elkerülőre: fél sávon naponta közel 500 kamiontól szabadul meg 3 település

Nagylak - A Románia felől érkező kamionoknak csütörtöktől kötelező használni a nagylaki elkerülő utat. A másik sávon még dolgoznak a kivitelezők. A fél pálya ideiglenes forgalomba helyezésével napi 300-500 kamionnal kevesebb halad át 3 településen. Szó szerint fellélegezhetnek.

Kovács Erika

– Miután átadták az M43-as autópályát, nyilvánvalóvá vált, hogy vannak olyan teherjárművek, amelyek csak a régi nagylaki határátkelőt használhatják, az új, csanádpalotait nem. Ezek az élő állatot, növényi árut és veszélyes szállítmányt hozó kamionok – említette meg előzményként [namelink name="Locskai Zoltán"], Nagylak polgármestere. Elmondta, kezdetben Nagylakon napi 900 kamion haladt át, ami elviselhetetlen terhet jelentett a településnek. Akkor egy döntés értelmében az előbb felsorolt rakományú kamionokat az M43-as autópályáról a 43-as főútra irányították át Makónál, így Apátfalván és Magyarcsanádon keresztül jutottak el a nagylaki határátkelőhöz. Ez a megoldás sem volt elfogadható a településeknek. Végül [namelink name="Lázár János"] országgyűlési képviselő közbenjárásával merült fel az elkerülő út gondolata – mondta a nagylaki polgármester.

Fél pályán már megindult a forgalom az elkerülőn. A Romániából érkező kamionoknak kötelező használniuk az új utat. Fotó: Kormos Tamás/Rádió7

Fél pályán már megindult a forgalom az elkerülőn. A Romániából érkező kamionoknak kötelező használniuk az új utat. Fotó: Kormos Tamás/Rádió7

Az elkerülő egyik sávját csütörtökön 10 órakor, ideiglenes engedéllyel átadták a forgalomnak. A másik sávon még munkálatok zajlanak. – A Románia felől érkező kamionoknak most már kötelező ezt az utat használniuk. Ezen keresztül jutnak el az M43-asig. Vagyis elkerülnek bennünket, Magyarcsanádot és Apátfalvát is. A 43-as főútra pedig egy 20 tonnás súlykorlátozó tábla is kikerült csütörtökön Nagylakon. Ez már óriási előrelépés. A most forgalomba helyezett sávon lefeleződött a forgalom. Napi 300–500 kamiontól szabadultak meg településeink. Az elkerülő út várhatóan május közepére készül el teljesen – tudtuk meg Locskai Zoltántól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!