Makó és környéke

2012.02.15. 20:34

Rosszkor jött a pitvarosi válság

Pitvaros - A lehető legrosszabbkor mondott le nemrég Pitvaros polgármestere: a községet a környező három településsel együtt az eddiginél jobban egymásra utalja az új önkormányzati törvény. Március végéig el kellene dőlnie, hol lesz a mikrotérség központja. Kérdés, sikerül-e összehangolni az érdekeket.

Bakos András

Az új önkormányzati törvény sokkal inkább együttműködésre ösztönzi a községeket, mint a korábbi szabályok. Hamarosan újból létrejönnek a járások, amelyek az önkormányzatoktól az államhoz kerülő föladatokat látják el. Az egymás mellett működő települések eddig is társultak egyes teendők, így az iskola, óvoda fönntartására. Ez a helyzet a leendő makói járás északkeleti részén, Csanádalberti, Nagyér, Pitvaros és Ambrózfalva esetében. Az első három település ma közös körjegyzőségben működik, Ambrózfalva viszont Királyhegyessel és Csanádpalotával közösen tart fönn hivatalt. Az új törvény mikrotérségek alakítását írja elő, praktikusan úgy, hogy a központ a legnagyobb lélekszámú település legyen. Pitvarosnak 1409, Csanádalbertinek 455, Ambrózfalvának 498, Nagyérnek 504 lakosa van. Itt úgy célszerű, hogy Pitvaros legyen a mikrotérség központja. Erről az érintett települések képviselő-testületeinek március 31-éig kell dönteniük. Időközben viszont a pitvarosi polgármester, [namelink name="Radó Tibor"] lemondott, majd a választási bizottság elnöke is. Új polgármestere csak a központ kijelölése után lesz a községnek. Mint [namelink name="Mágori Józsefné"] országgyűlési képviselő említette egy tájékoztatón, a bizalmi válság e szempontból a legrosszabbkor jött.

A közös munkával a lemondás előtt is volt gond: a nagyériek és a csanádalbertiek januárban nehezményezték, hogy a Pitvaroson székelő közös körjegyzőségük dolgozóinak a szükségesnél jóval kevesebb ideje jutott az ő ügyeikre, mert a helyi képviselők soron kívül is dolgoztatták őket.

– Ami Pitvaroson történik, az ottani testület belügye – szögezi le [namelink name="Csjernyik Zoltán"], Csanádalberti polgármestere. – Azért szóltunk mégis, mert ez a válság a közös dolgainkat is hátrányosan érintette.
A polgármester szerint nem lenne jó, ha a mikrotérség központjáról nem sikerülne dönteni, és logikátlan volna, ha ez a központ nem ugyanott működne, ahol a körjegyzőség. Fontos, hogy ebben az ügyben a négy település képviselő-testületei meg tudjanak egyezni – mert ha nem sikerül, a kormányhivatal jelöli ki a központot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!