Hallgassa élőben!

Sági Oszkárt a szirti sas a párjának tekinti

Héjával fácánra, szirti sassal akár rókára is lehet vadászni – ha a megszállott ember rászán az életéből néhány évet arra, hogy összeszokjon és együtt tanuljon a fogságban született ragadozó madárral. Magyarországon kétszázan űzik ezt az ősi sportot, amely nem egy egyszerű hétvégi passzió. A madár ugyanis nem fegyver, hanem igazi vadásztárs.
Sági Oszkár és társa a makói vadásznapon tartott bemutatót. Fotó: Gyenes Kálmán

Miközben a makói vadásznapon, a Maros-parton nagy tömeg vette körül a felvonultatott vadászkutyákat, a mező sarkában, a víz közelében egy kötelekkel körülvett szobányi területen ragadozó madarak várakoztak, és zavarba ejtő szemmel méregették azt a néhány embert, aki a köteleken kívülről nézte őket. Egy szirti sas, egy hím héja és egy tojó, egy egerészölyv, s egy vándorsólyom ült a fordított triangulumhoz hasonló alkalmatosságokon. A solymászbemutatóra készülő Banai Zoltán és a mongol ruhát viselő Sági Oszkár olykor kézbe vette a hím héját, amely néha verdesett a szárnyával; feszélyezte az ismeretlen emberek tömege, ám a többi madár sem volt nyugodt. A Nagykátához közeli Farmoson élő Oszkár szerint ez természetes: ezek a madarak a társukhoz szoktak hozzá, azt elfogadják, a többi emberrel szemben bizalmatlanok. Igaz, már vadon élő állatnak sem tekinthetők.

– Ezeket a madarakat – a közhiedelemmel ellentétben – nem úgy fogják be; mindegyik fogságban született, és erről igazolás is van – mondja Oszkár. – Magyarországon nemigen lehet venni ilyen ragadozókat, és ezért azt is nehéz megmondani, melyiknek mekkora az értéke. Az én szirti sasom annak idején két és fél millió forintba került. Ez a szám azonban nem fejez ki semmi lényegeset erről a madárról és a kapcsolatunkról.

A Magyar Solymászegyesületnek mintegy kétszáz tagja van. Ezek a speciális engedéllyel rendelkező vadászok éveken keresztül tanulják ezt a régi mesterséget, és a tanulás a madárral együtt zajlik. A kisebbekkel fácánra, kisebb vadakra, a szirti sassal pedig nyúlra, rókára is lehet vadászni. A madarakkal együtt kell élni, s etetni kell őket, mégpedig úgy, hogy az ennivaló megfelelő arányban tartalmazzon csontot, húst, tollat, illetve szőrt. A solymász tehát laboratóriumi patkányt vesz, baromfit nevel. Sokan azt gondolják a külsőségek – a szíj, a kesztyű, a madár fejére húzott maszk – alapján, hogy a ragadozó egyszerűen a fegyvere az embernek. Holott ez nem így van: ezek az eszközök fontosak, ám a madárnak határozott jelleme van, bármit nem hajlandó megtenni.
– Ezek valódi vadásztársak – mondja Sági Oszkár. – Az én szirti sasom engem a párjának tekint. Ez azzal jár, hogy párzási időszakban nem hajlandó enni, csak úgy, ha kézből etetem.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres, a karácsonyi asztal dísze
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres sütemény, ahogy a nagyi készíti
Hirdetés
Black Friday a Mandinernél! – Ma 45% kedvezmény előfizetésre
Nem elég csak az orvosoktól várni a gyógyulást, a betegeknek is van teendőjük bőven
Magyarországon minden évben 4500-5000 férfi tudja meg, hogy prosztatarákja van, és tévhitként terjed, hogy ez csak az idősebb férfiak betegsége.
Utoljára otthon a Makó
Két forduló maradt hátra a labdarúgó NB III. Közép csoportjának őszi szezonjából.
Bezárul a kör
Bezárul a kör a labdarú­­gó megyei I. és II. osztályok küz­­delmeiben, az utolsó mérkőzéseket rendezik 2021-ben.
A Szegedi játékosokra még két verseny vár
Mindkét 2021-re betervezett Bajnokok Ligája-mérkőzését jövő januárban játssza le a nyolcaddöntőben érdekelt Zengő Alföld Szegedi TE férfi tekecsapata.
Az MVM Szegedi Vízisport Egyesület jutalmazta a klub 2021-ben érmes versenyzőit
Olyan évet zárt az MVM Szegedi Vízisport Egyesület, amelyben a kajak-kenu szakág megnyerte a klubok közötti pontversenyt, az evezősök pedig az Európa- és világbajnokságokon is az élmezőnyben végeztek.
Koncertet ad Fenyő László és az Anima Musicae Kamarazenekar
Illúziók, szerelmek, valamint halhatatlan idealisták elevenednek meg a Zeneakadémia novembert záró koncertjén.