Makó és környéke

2014.11.25. 21:20

Saját termékeiket árulják a diákok

Makó - Helyi diák terméke logóval fogja forgalomba hozni a makói Galamb József agrárszakiskola azokat a termékeket, amelyeket diákjai az intézmény városszéli tangazdaságában termelnek. A piacon maguk a fiatalok kínálják majd portékáikat.

Szabó Imre

 Övék az ország legszebb kertje

Tegnap, az iskola látványos gépbemutatóval színesített nyílt napján az is kiderült: az agrártárca által meghirdetett országos Legszebb konyhakert versenyen, közösségi kategóriában a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola a 81 döntőbe jutott kert közül másik kettővel együtt holtversenyben az első lett.

Sütni való tök, sonkatök, saláta, karalábé, különböző gyümölcs-, illetve céklás és sütőtökös narancslekvár – többek között ilyen terményei és termékei vannak annak a mintagazdaságnak, amelyen a Galamb József nevét viselő makói agrárszakiskola tanulói a gazdálkodás gyakorlati fogásait igyekeznek elsajátítani. A város határában lévő tankert feldolgozott termékei kereskedelmi forgalomban egyelőre nem kaphatók. Az elegáns kivitelű címkén a Helyi diák terméke szlogen látható, valamint egy stilizált vöröshagymafej.

[namelink name="Horváth Zoltán"] igazgató azt mondja: mivel a gyerekeknek nemcsak a gazdálkodást kell megtanulniuk, hanem azt is, hogyan kereshetnek pénzt portékáikkal, arra készülnek, hogy hamarosan a makói piacra viszik áruikat. Elképzelései szerint rövidesen elkészül egy szállítható, könnyen összerakható stand, amit a hétköznapi piacos napokon állítanak fel – tavasszal már primőr zöldségeket is árulni fognak.

A makói diákok a gyümölcslekvárokat is maguk főzték. Fotó: Szabó Imre

A makói diákok a gyümölcslekvárokat is maguk főzték. Fotó: Szabó Imre
Termények bizonyára bőven lesznek, mert a intézményvezető az iskolakertprogramot bővíteni is szeretné, az apátfalvi általános iskola vezetésével például már meg is állapodott erről. Tárgyalnak egy megyei vállalkozással is, amelynek kisboltjai, éttermei vannak, sőt cukrászdája is – ezeken a helyeken az étlapon is jelezni fogják, ha valamelyik étel alapanyaga makói diákok terméke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!