Skizofrén betegtől rettegnek a lakók

Súlyos pszichés betegséggel küzdő fiatalember keseríti meg egy makói lakóközösség életét, legalábbis a lépcsőházban élők véleménye szerint. A fiú jelenleg kezelés alatt áll – édesanyja több toleranciát szeretne a lakótársaktól, ők viszont egyszerűen nyugalmat akarnak.

– Rettegünk – mondta szerkesztőségünkben a Hunyadi utcai lakóközösség egyik, neve titokban tartását kérő tagja, aki, elmondása szerint, végső elkeseredésében fordult lapunkhoz, mert sehogyan sem tudják elérni, hogy a terhükre lévő szomszédtól megszabaduljanak. Szavai szerint a huszonéves fiatalember gyakran viselkedik fenyegetően, volt, hogy ajtókat rúgott be, néhány napja pedig olyan dúlást rendezett a lépcsőházban, hogy a rendőrséget is ki kellett hívni. A férfi nem érti, miért kötelesek megtűrni őt a szomszédságukban, miért nem veszi magához a problémás fiatalembert az édesanya. Most levelet készülnek írni a különböző hatóságokhoz annak érdekében, hogy tegyenek valamit a biztonságuk érdekében.

– A fiam huszonéves, nagykorú, nem kényszeríthetem arra, hogy nálam lakjon, márpedig nem akar – mondta el nekünk az édesanya, aki ugyancsak kérte, hogy ne írjuk ki a nevét. Elmondta: fia tizennyolc esztendős koráig kifejezetten tehetséges fiú volt, színművésznek készült, ám a betegség derékba törte az egész életét. Könnyeivel küszködve idézte fel, mennyire melegszívű, jóságos gyerek volt, mielőtt a skizofrénia kiütközött rajta. Hozzátette: szerinte a fiú viselkedése legfeljebb kissé különcnek mondható – mostani agresszivitása annak tudható be, hogy mivel az ebben a betegségben szenvedőknek nincs betegségtudata, elhanyagolta a terápiát. Most a makói kórházban kezelik.

Az édesanyát egyébként épp a fiú lakásában értük utol, ahol azon dolgozott, hogy rendet tegyen, eltüntesse a rongálások nyomait. Az érintett lakóknak természetesen kártérítést is ajánlott. Megjegyezte ugyanakkor: megdöbbenti, hogy a lakótársak a legkevésbé sem toleránsak a fiúval, olyannyira nem, hogy az valószínűleg egy egészséges embert is kiborítana. Reggel, amikor megérkezett, azt kellett tapasztalnia, hogy valaki pillanatragasztót öntött a lakásajtó zárjába, ezért csak lakatos segítségével tudott bejutni.

A problémára – úgy tűnik – egyetlen megoldás kínálkozik: az édesanya sem zárkózik el attól, hogy a fiú lakását eladja és helyette magánházat vegyen neki. Ez azonban, tette hozzá, nem megy egyik napról a másikra. A lakók ugyanakkor ennek az ígéretnek nemigen hisznek, ezt ugyanis már nagyon régóta kérik tőle.