Szántó János festőművész új albuma

Megjelent Szántó János makói festőművész új albuma, amelyet többek között Makó önkormányzata, városi könyvtára és több neves közéleti személyiség is támogatott. A harminc festmény mellett verseket, elbeszéléseket – és többek között lapunk cikkeit tartalmazó kötetet Kiss László, a kulturális tárca főtanácsosa mutatta be.
A festőművész makói műtermében alkotott képei adják az új album vázát. Fotó: Schmidt Andrea

Szántó János makói festőművész teljes munkásságát átölelő, harminc, zsűrizett festményének tematikus szerkesztésű albuma jelent meg nemrégiben. A kötet a képek mellett a művész több versét, elbeszélését is tartalmazza, emellett fellelhetőek benne a munkásságával kapcsolatos cikkek is, többek között a Délvilág hasábjain az utóbbi évtizedben megjelent tucatnyi írás.

A kötetet Kiss László, az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezető főtanácsadója – nem mellesleg az album szerkesztője ajánlotta a művészet kedvelőinek a makói József Attila Könyvtárban megrendezett könyvbemutatón. Kiss kiemelte: Szántó művészetét a kiemelkedő esztétikai érzék és az egyedi ecsetkezelés jellemzi.

– Negyedszázada ismerem a makói műtermében alkotó festőt, akit mindenek előtt a festészetéből áradó magas szintű humanitás és a sajátos, expresszionista jellegzetességeket magán viselő kifejezésmód fémjelez. Nagyon fontosnak tartom, hogy képzőművészeti tevékenységét irodalmi munkásságával is kiegészíti, hiszen verseinek hangulata, kifejezésmódja szorosan kötődik festményeinek hangulatához. Úgy lehet fogalmazni: Szántó a festészetével is költő és a költészetével is fest – foglalta össze a főtanácsadó.

Szántó Jánostól megtudtuk: nehéz, ám végül mégis sikeres munka volt támogatókat találni albumához, amit a makói és a füzesgyarmati önkormányzat, a városi könyvtár mellett sok ismert közéleti személyiség is támogatott. Így egyelőre ötszáz példányban tudta kiadni a kötetet.

A festőművész elmondta: korábbi, a millenniumra megjelent albumához hasonlóan szeretné, ha a könyv hozzájárulhatna Makó idegenforgalmának népszerűsítéséhez, hiszen a Tour-informon keresztül sokan a tájképek, csendéletek révén ismerték meg a Maros-parti várost, ennek híre ugyanis a festőhöz is eljutott. Az albumban egyébként az utóbbi évtizedekben Makón alkotott ártéri, városképi festmények mellett a művész évtizedes balatoni tartózkodása alatt született képei is fellelhetőek.