Makó és környéke

2019.08.21. 00:43

Székelykapuval ünnepeltek a makóiak - a város egységét, békéjét is meg kell őrizni

Makón az ünnep előestéjén a Csanád vezér téren felavatták azt a székelykaput, amit Hadik György képviselő (Fidesz-KDNP) javaslatára állított fel a város az országzászló és az 56-os kopjafa közti sétányon.

Szabó Imre

A kaput Antal Tibor csíkkarcfalvi születésű fafaragó mester készítette el, és rá a hagyományos székely jelképeken kívül Farkas Éva Erzsébet polgármester javaslatára egy Wass Albert-idézet is került: „Őseid­nek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!"


Ez utóbbiról Lázár János honatya az avatáskor azt mondta, nincs szebb, igazabb és fontosabb mondat, amit augusztus 20-án, a magyar ál­­lam születésnapján el lehet mondani. Hozzátette: Szent Ist­­ván egyértelmű utat mutatott a magyaroknak, a kereszténységhez és a nyugathoz kell tartozni, ez ugyanis a magyar megmaradás feltétele. A székely­kapuk állítása pedig jelkép is egyben: annak jelképe, hogy a magyarok életéről csakis a magyarok dönthetnek.

A Nemzedékek Nevelője emlékplakettet Tatár István nyugdíjas pedagógus vehette át Farkas Éva Erzsébettől. Fotók: Szabó Imre

Ráduly Róbert, Csíkszereda pol­­gármestere, mielőtt Gyulay Endre nyugalmazott megyés püs­­pök megáldotta a kaput, arról beszélt, hogy reményei szerint ez a hely a magyarok összetartozásának is jelképe lesz. Egy­­úttal javasolta, hogy Makó és Csíkszereda állítson közös emlékművet Makovecz Imrének, aki épületeivel mindkét városnak új szellemiséget adott.

A másnapi, központi ünnepsé­gen Farkas Éva Erzsébet azt hangsúlyozta, Szent István ün­nepének legfőbb üzenete ma: meg kell őrizni Európa, Magyarország és benne Makó egységét, békéjét, nyugalmát, függetlenségét és fejlődését. Ehhez azonban olyan erős hit kell, mint amilyen államalapító királyunkban dolgozott. A létrehozott egységet, összetartozást meg kell őrizni, tovább kell építeni – mondta.


Az ünnepség végén köszöntötték a jubiláló diplomás pe­­dagógusokat, A Nemzedékek Nevelője emlékplakettel pedig Tatár István nyugdíjas pedagógus életművét ismerték el, aki 75 éve szerezte meg diplomáját. Díszpolgári címet idén Tiszlavicz László egyetemi ta­­­nár, főorvos, valamint Jámbor Zoltán, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége makói szervezetének elnöke kapott.

 

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!