Makó és környéke

2015.08.07. 21:37

Színe és szaga van a makói csapvíznek

Makó - Panaszkodnak a makóiak a csapvízre: színe fehéres, olykor a szaga is kellemetlen. Kiderült: a fertőtlenítés érdekében a szokásosnál erősebben klórozzák, mert az egy hónappal ezelőtti emlékezetes vízhiány után szennyeződést találtak benne - ám klórtartalma így is töredéke a megengedett határértéknek.

Sz.I.M.

"A régi szolgáltató hogy tudta azt megoldani, hogy a víz minősége kevesebb klór nélkül is jó volt? Mert a mostani szerintem nagyon túlzásba esett, hisz már lassan olyan szagú víz folyik ki a csapból, mint a fürdőben a medence vize" – panaszolta a lapunk által alapított, jelenleg 4858 tagot számláló Makón élek Facebook-csoport egyik tagja.

A bejegyzés alatt több tucatnyi egyetértő hozzászólás olvasható. Mindegyik arról szól, hogy az utóbbi néhány napban a város szinte összes pontján tapasztalni: a csapvíznek kellemetlen szaga van és erősen klóros. Volt, aki megjegyezte, napok óta ásványvizet vásárol, pedig eddig mindig csapvizet ivott. Más hozzátette, nagyon kellemetlen ezzel a legnagyobb kánikula idején szembesülni.

Azt, hogy a panaszosoknak van némi igazuk, nem csak mi erősíthetjük meg személyes tapasztalataink alapján, de elismerte a szolgáltató, az Alföldvíz Zrt. vízágazat-vezetője, [namelink name="Mucsi András"] is – igaz, hangsúlyozta: a makói ivóvíz minősége a kellemetlen kísérőjelenségektől eltekintve nem lett rosszabb.

Emlékezetes, be is számoltunk róla: bő egy hónapja több órán át tartó vízhiány volt az egész városban az ivóvízminőség-javító projekt kivitelezőjének hibájából; a cég a víztornyon végzett felújítási munkálatokat, s ennek során áramellátási zavar lépett fel.

A szakemberek feltételezése szerint emiatt a vízhiány miatt észleltek később néhány mintavételi helyen kisebb szennyeződést, és ennek leküzdésére emelték meg a fertőtlenítést szolgáló klór mennyiségét. Ennek a hatása látható, érezhető most a víz színében és szagában. Mucsi András azonban hangsúlyozta, a klór mennyisége ezzel együtt is töredéke csupán a megengedett határértéknek. Hogy meddig fognak még a szokásosnál erősebben klórozni, egyelőre nem tudni.

Mucsi András arra is felhívta a figyelmet, hogy a tisztiorvosi szolgálat döntésének megfelelően hivatalosan 2012 decemberétől a víz arzéntartalmának csökkentéséig a csapból folyó víz helyett a víztoronynál lévő konténerből vételezhető víz használható ivásra – ennek a klórtartalma is a korábban megszokott. Az ivóvízminőség-javító program lezárása, amely az arzéntartalom mellett más problémákat is megold, információink szerint valamikor ősszel várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!