Makó és környéke

2017.10.25. 11:17

Szoborként élnek tovább az odvas, pusztuló fák Makón - fotók

Makó - Különleges hely Makón az Almási és az Ady Endre utca kereszteződése, az egyik sarki házban ugyanis él egy ügyes kezű fafaragó, aki az itteni odvas, pusztulóban lévő fákból műalkotásokat készít.

Szabó Imre

 Bede Dánijel – a különleges keresztnévre a magyarázat: Szerbiából származik – civilben egy üvegipari cég egyik vezetője. A fa szeretetét és a kézügyességet elmondása szerint faműves nagyapjától örökölte.


Szenvedélye egyébként nem új keletű: vendégei szerte a lakásban, kertjében megcsodálhatják fából készült lakásdíszeit, használati tárgyait, szobrocskáit – hat-hét éve foglalkozik ezzel a hobbival. Minden fogást maga kísérletezett ki, illetve az internetről lesett el.

Szoborként élnek tovább az odvas, pusztuló fák Makón. Fotó: Szabó Imre - GALÉRIA


A korhadó utcai fák faragását tavaly kezdte. Hangulatos, különleges szobrai állatokat, növényeket ábrázolnak, és mindegyiknek megvan a maga jelentése is – a most készülő bagoly például a bölcsességet szimbolizálja. Hogy melyikből mi készül, az azon múlik, mennyire üreges, mit enged megformázni az anyag, illetve milyen ihletet ad neki. Egy-egy darabot nyolc-tíz óra alatt farag ki, attól függően, hogy mi mennyire bonyolult, és hogy közben hányan mennek oda hozzá érdeklődni, nézelődni, fotózni. Általában sokan – jegyzi meg mosolyogva. Azt mondja, az egészben az a jó, hogy az alkotás teljesen kikapcsolja, ráadásul közben a saját ötleteit valósíthatja meg.


Kevesebb egyébként nem lett a fa az utcában a faragás miatt: több csemetét ültetett, mint amennyi öreg növény szoborként újjászületett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!