Makó és környéke

2016.04.25. 17:17

Születésnap a politika árnyékában

A hét végén ünnepelte 70. születésnapját Medgyesi Pál makói mérnök, szakmai díjak kitüntetettje, aki 48 évig irányította a kistérség víziközmű-szolgáltatását. Egyik sikeres művét, a vízműcéget egy éve gyanúsítják hűtlen kezeléssel.

Bakos András

„Abszolút megbízható forrásaira" hivatkozva azt írja a makohirado.hu című internetes hírújság, hogy „nem aludt el" a nyomozás a makói vízmű ügyében. Az oldal értesülése szerint a Makó-térségi Víziközmű Kft.-től a megyei rendőr-főkapitányság elkérte három egykori alvállalkozójának megbízásaival kapcsolatos szerződéseket.


Májusban lesz egy éve, hogy [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] makói polgármester hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen megtette a feljelentést vízműügyben. Azóta ez a vizsgálat mindig szóba kerül, ha az előző városvezetés munkáját értékelik. A hét végén a kft. korábbi ügyvezetője, [namelink name="Medgyesi Pál "]is kerek évfordulóhoz ért: betöltötte hetvenedik évét.


A mostaninál sokkal nagyobb baj, két ember halálát okozó üzemi baleset után, tragikus vízhiány közepette helyezte a városba a megyei vízművállalat igazgatója 1967-ben. A szolgáltatás ekkoriban indult fejlődésnek országszerte. A makói az első járás volt az országban, ahol befejeződött a vezetékes vízellátás kiépítése, 1969-ben. Kiterjesztették a szennyvízelvezetést, a fürdő gyógyrészleget, gyógyvizet és -iszapot kapott. Medgyesi közben három mérnöki diplomát szerzett, az ő munkája is hozzájárult ahhoz, hogy a város ilyen lett. 1994-ben az ő javaslatára a Makó térségi önkormányzatok közös kft.-t alakítottak a vízellátásra.


A cég húsz év alatt megszázszorozta vagyonát, egyik fő szponzora volt a térség kulturális és sportéletének, presztízst szerzett a szakmában. Medgyesi a megyei mérnöki kamara alapítója, tiszteletbeli elnöke, az MTA bizottsági tagja lett, több szakmai díjat, egy sor kitüntetést kapott. A szakmában egyedülálló módon 48 évi folyamatos szolgálat után köszönt le, miután az új törvény miatt cége nem szolgáltathatott tovább. A várostól nem kapott kitüntetést – ez leköszönése után lett volna esedékes, és erre ígéretet is kapott. Medgyesi lapunknak azt mondja, jó, hogy a rendőrség konkrétumokat vizsgál. Reméli, így minél hamarabb tisztázódik az ügy, hiszen a kft.-t 17 felkészült önkormányzat irányította és ellenőrizte húsz éven át, lehetett volna egy új megyei vízmű központja.

Három csepp


A makohirado.hu által említett három beszállító céget, a Vízcsepp 98 Bt.-t, a Reparátor 99 Bt.-t és az Aqua-Komplex Kft.-t, a víziközmű kft. dolgozói hozták létre. A város vezetése szerint e cégeket a víziközmű olyan feladatokkal bízta meg, amelyeket maga is el tudott volna végezni. A készenléti szolgálatról, a vízmérőcseréről, a hálózatépítésről és -rekonstrukcióról van szó. Medgyesi Pál szerint e munkákat azért szervezték ki, mert így gazdaságosabb volt elvégeztetni, így van ez a mostani szolgáltatóknál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!