Makó és környéke

2019.05.24. 11:55

Tavaly a medve is errefelé kanyarodott: Csanádalbertin szeret a málna

Csanádalberti - Tizenkét mázsa gyümölcs termett a telepítés évében Csanádalberti málnaültetvényén, tavaly már húsz mázsa. A csepegtető öntözővel ellátott területet közmunkások gondozzák, a bevételt visszaforgatja az önkormányzat. De mit keresett erre a medve?

Bakos András

A román határnál, Csongrád megyében jár a medve. Szolnok után először Csanádalbertinél, majd az M43-as autópálya kövegyi pihenőjénél látták – adta hírül az egész magyar sajtó tavaly június 28-án. Egy autós videófelvételt is készített az autópályán átfutó medvéről.


– A falu mellett jött el, Orosháza, Tótkomlós, Nagyér irányából. Akkor mondták itt, hogy jön a málnásba. De végül a kerttől 600 méterre pihent meg, ott látták a nyomait, mielőtt továbbindult – idézte fel lapunknak Csjernyik Zoltán polgármester a történetet, amely hosszú időre beszédtémát adott a falubelieknek.


A málnát tavalyelőtt telepítették, helyi termelőtől kapták a töveket. Ő szívesen foglalkozott volna még vele, mert a termésre volt kereslet, de a művelése nagyon sok kézi munkát igényel. Az önkormányzatnak volt lehetősége arra, hogy a Start program keretében a közfoglalkoztatottakkal művelje a kertet. A 7000 négyzetméteres területen 5 hosszabb és 23 rövidebb sort telepítettek. A málna meghálálta a törődést és a csepegtető öntözőt, amely megszabott időközönként speciális, málnának való tápoldatot is juttat a tövekhez.

A málna nagy kézimunka-igényű növény, de meghálálja a törődést és a csepegtető öntözést. Fotó: Kuklis István

A málna nagy kézimunka-igényű növény, de meghálálja a törődést és a csepegtető öntözést.

Fotó: Kuklis István

– Már abban az évben júniusban lehetett szedni a gyümölcsöt, egy-egy alkalommal 50-60 kilót. Tavaly már egyszer 130 kilót is adott. Ez hat-hét embernek egész napi munkája – mondta Csjernyik Zoltán. – Tavalyelőtt tizenkét mázsa termett összesen, tavaly húsz.


Az önkormányzat akár az összes termést eladhatná, mert van rá kereslet. De jutott belőle az óvodásoknak, az iskolásoknak, készült belőle lekvár, szörp, a többit pedig értékesítette a település.


– Összesen 15 hektáron gazdálkodunk, az utóbbi hét évben minden bevételt visszaforgattunk a termelésbe. Több gép kell, mert egyre kevesebb emberünk lesz erre – mondta a polgármester.


A málnaültetvény most is nagyon szép. Amikor ott jártunk, az asszonyok ritkították a sorokat, kapálták a közét. Egyiküktől, Hudák Máriától tudjuk, ez olyan fajta málna, hogy amikor elkezd érni, akkor folyamatosan lehet szedni, még októberben is van rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!