Makó és környéke

2012.09.10. 09:42

Tehetséges diák: Kúsz Ágnes a matek olimpiára készült

Makó - Kúsz Ágnes, a József Attila Gimnázium legtehetségesebb matematikusa több országos versenyt nyert már, és az Európai Lány Matematikai Diákolimpia válogatóversenyén ötödik lett.

Németh Marietta

Ágnes a József Attila gimnázium kiválósága: kitűnő tanuló, és számára a matematika jelenti a hobbit is. Most kezdte a 11. évfolyamot, de az elmúlt évek során számtalan versenyeredményt ért már el. A Budó Ágoston országos fizikaversenyen első, a Curie országos kémiaversenyen második helyezést ért el, valamint megnyerte az Arany Dániel országos középiskolai matematikaversenyt, amely a legrangosabb az összes közül. – Természetesen a többiek elismerték az eredményem, de vannak nálam sokkal jobbak, és bőven van még mit tanulnom, no meg persze a szerencse is hozzájárult a sikerhez – mondja szerényen.

Kúsz Ágnes, a József Attila Gimnázium legtehetségesebb matematikusa.

Kúsz Ágnes, a József Attila Gimnázium legtehetségesebb matematikusa.

Tehetséges diák

Új, kéthetente megjelenő sorozatunkban olyan tehetséges makói diákokat mutatunk be, akik nemcsak tanulmányaikban, hanem zenében, sportban, egyéb szabadidős tevékenységükben is kiválóak.

  Az átlagembernek nem éppen kedves tárgy iránti szeretete még általános iskolában kezdődött, amikor Ágnest matematika tagozatra íratták be szülei. Azóta ez már életformává vált, hiszen nincs olyan nap, hogy ne foglalkozna a matekkal. Ahogy fogalmazott, szabadidejében is sokszor eszébe jut egy-egy matematikai probléma, ilyenkor képes több órát a megoldásra szánni. Nyáron is rendszeresen járt matekórákra, hogy bővítse tudását, sőt több matektáborba is meghívták már.

– Ági saját korosztályához képest jelenleg egyetemi szinten áll. Ha most beülne egy egyetemi előadásra, minden gond nélkül értené – mondja Rójáné Oláh Erika, szaktanár. – Ezen felül az emelt szintű érettségit is jó eredménnyel teljesítené, ha itt és most meg kellene írnia – tette hozzá. Az iskola rendkívül büszke tanulójukra, hiszen a matekban többnyire a fiúk eredményesek, lányok ritkán jutnak el erre a szintre. Mint megtudtuk, a JAG történetében tizenöt éve nem volt ilyen tehetséges diák matematikából.

Ági szülei is büszkék lányuk teljesítményeire, épp úgy mint az osztálytársak, akik már nem egyszer kérték meg, hogy magyarázzon el egy-egy feladatot. Nővére hasonlóan jó matekból; Emese most az ELTÉ-n hallgat matematikát, de sokszor előfordult már, hogy húga segített megoldani egy-egy példát. – Ha a nővérem itthon van, együtt nézzük meg a feladatokat, és ha elakad, közösen gondolkodunk rajta – meséli Ági, aki szívesen olvasgatja testvére egyetemi könyveit. Ági a tanárnő órái mellett egyetemi szakköre is jár az SZTE-re, ahol még többet tanul kedvenc tárgyából, sőt itt készítették fel az Európai Lány Matematikai Diákolimpia selejtezőjére is. Itt pontszáma alapján az ötödik helyet szerezte meg, ám az olimpiára való kijutáshoz ez nem volt elég. A 16 éves tehetség még nem tudja, hogy milyen szakon szeretne továbbtanulni, de az már biztos, hogy a matek szerepet fog játszani későbbi életében.

A diáklány szabadidejében kortársaihoz hasonlóan barátaival van, zenét hallgat. Dolgozatot már nem ír matekból, hisz rég felülmúlta a középiskolás tananyag szintjét. Az órákon a versenyekre készül, most éppen az Országos Tanulmányi Verseny első fordulója közeleg, ahol reméli, minél jobb eredménnyel jut a középdöntőbe.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!