Makó és környéke

2012.11.03. 10:51

Tehetséges diák: világbajnok az iskolapadban

Makó Evelyn a KERI szerény és szorgalmas diákja, pedig korosztályában nemcsak az ország, de a világ egyik legjobb kick-boxosa: sikert sikerre halmoz. Tehetséges diák sorozatunkban most őt mutatjuk be.

Németh Marietta

Három évesen kezdett kick-boxolni Makó Evelyn, többszörös Magyar-, Európa- és Világbajnok. Evelyn apukája révén szerette meg a ma már életformává vált sportágat, ugyanis édesapja Makó János, a helyi Budo Klub kick-box szakedzője. Lánya tőle tanulta meg az első fogásokat, és a mai napig együtt edzenek. Evelynnek kemény edzéseken kell megfelelnie: heti háromszor másfél órás tréningeken vesz részt, sőt a kick-boxon kívül thai-box-szal is erősíti kondícióját. A bajnok sportoló több sérülést szenvedett már el, egyszer aláfordult a lábujja, máskor a térdére esett. Mindkét eset világversenyen történt, ekkor sajnos kénytelen volt feladni a harcot.

Evelyn még csak 17 éves, de már most számos eredménnyel büszkélkedhet.

Evelyn még csak 17 éves, de már most számos eredménnyel büszkélkedhet.

Tehetséges diák

Kéthetente megjelenő sorozatunkban olyan tehetséges makói diákokat mutatunk be, akik nemcsak tanulmányaikban, hanem zenében, sportban, egyéb szabadidős tevékenységükben is kiválóak.

 A sportágat 2004 óta űzi versenyszerűen, azóta több magyar bajnoki címet szerzett -50 kg-s junior kategóriában. A fiatal tehetség ezen kívül Európa- és Világbajnoknak is nevezheti magát, az EB-n 2011-ben, míg a VB-n 2008-ban állhatott a dobogó legfelső fokára. Legutóbb szeptemberben hozott haza érmeket a pozsonyi Világbajnokságról, ahol a light contact kategóriában ezüst, a kick light kategóriában pedig bronzérmet nyert. A sportoló világbajnoki címére a legbüszkébb, egyedül csak azt sajnálja, hogy apukája nem lehetett ott vele a nagy eseményen. A világversenyek terén legújabb célja az, hogy kijusson a november végi bukaresti felnőtt Európa-bajnokságra.

A csinos és fitt lány nemcsak testi adottságával és akaratával győzi le versenytársait, hanem a megfélemlítés eszközével is él. Barátnői szerint Evelyn szúrós szemmel néz ellenfeleire, valószínűleg ez is hozzátartozik a sikerhez. Bizonyára egy következő világversenyen legnagyobb ellenfelére, az ír Lily De La Cour-ra is így kell majd nézni, hogy álmát teljesítse, és legyőzze őt.

Evelynnek nincs könnyű dolga, hiszen a sportban és az iskolában is helyt kell állnia. Mint mondja ezt a kettőt nem mindig könnyű összeegyeztetni, de tanárai büszkék rá, és jó szívvel fogadják el, ha egy-egy világverseny miatt nehezebben rázódik vissza a tanulásba. A világbajnoknak a testnevelés órákkal nincs problémája, szívesen veszi ki részét az órai feladatokból, és ezek az órák is motiválják a sportban.

A Návay Lajos Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola kiválósága a kick-box mellett kedveli a kézilabdát és atletizálni is szokott, de nem ilyen magas szinten. Szabadidejét szívesen tölti barátaival, esetleg számítógépezéssel. A tanulás terén az angol a kedvenc tárgya, de 11-esként még csak elképzelései vannak azzal kapcsolatban, hogy mivel szeretne a későbbiekben foglalkozni. - A sport az életem, és szeretem a gyerekeket, úgy hogy személyi edző szívesen lennék - válaszolta a jövőjével kapcsolatos kérdésünkre a mindenre elszánt lány. Akaratát és kitartását az is bizonyítja, hogy az élen járó sportoló mindaddig, míg szervezete bírja, folytatni szeretné pályafutását. Erre a senior kategóriában 33 éves koráig lehetősége is van. Evelyn továbbá szeretné, ha a kick-box olimpiai sportággá is válna, hogy egyszer ő is kijuthasson az ötkarikás játékokra.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!