Makó és környéke

2016.11.01. 18:45

Temetői járda - fejfákból: felszedik a visszás érzéseket keltő kereszteket

Makó - Keresztekből készített járdára figyelt fel egy Budapestről Makóra látogató olvasónk a helyi római katolikus temetőben. A sírkert üzemeltetője azt ígérte, fel fogják szedni a fejfákat.

Szabó Imre

– Akkor vettük észre a kereszteket a földön, amikor haladtunk az általunk látogatott sírhoz. Nagyanyám csak annyit súgott a fülembe, ugye a mi keresztünkből nem lesz járólap? – mondta az a fővárosi olvasónk, aki feliratukkal lefelé fordított betonkeresztekből álló járdát talált a makói római katolikus temetőben, a kápolna háta mögött.


Nagyszüleivel érkezett Makóra. Fotókat is készített a nem mindennapi járdáról, amelyeket beküldött lapunknak. – Felháborított a látvány, mert biztos vagyok benne, hogy a hátoldalán szerepelnek nevek, születési adatok. Egyszer tisztelgünk előtte, máskor pedig a sáros cipőnkkel járunk rajta? Nem szívesen léptem volna rájuk – tette hozzá olvasónk.

Fővárosi olvasónk megdöbbent a látványon, ami a makói temetőben fogadta. Olvasói fotó

Fővárosi olvasónk megdöbbent a látványon, ami a makói temetőben fogadta. Olvasói fotó

 A temetőt üzemeltető Rekviem 1990 Makó Kft. ügyvezetője, Kiss Sándor lapunknak azt mondta, hasonló megoldások nemcsak itt, más temetőkben is vannak. Amik a katolikus temetőben vannak, azok korábban kerültek a helyükre, mint ahogy ők itt elkezdtek volna dolgozni – ennek 4-5 éve. – Ha egy sírhelyet nem váltanak újra, a sírjelző betonkeresztet csak azt követően távolítjuk el, hogy arról a hozzátartozók írásban lemondtak. Ezeket a temető erre elkülönített gyűjtőhelyére visszük, majd összezúzatjuk, tehát nem rakjuk le gyalogúthoz – hangsúlyozta. Egyet-egyet esetleg maguk a hozzátartozók rakhatnak le, ha helyette új síremlék készül.


 A vállalkozó azt mondja, miután erre a problémára most rávilágítottak, kiderült, hogy valóban visszás érzéseket kelthetnek a földön lévő keresztek. A héten bejárják a sírkertet, ezeket fel fogják szedni, és ugyanaz lesz a sorsuk, mit a többi, már felszedett sírjelzőnek. Igaz, így sáros időben ezek a helyek nehezebben lesznek megközelíthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!