Makó és környéke

2008.05.06. 21:40

Tervezhetik a Fátyol-szobrot

Makó - Eredményes volt Bozsogi Attila szervezőmunkája – bár a makói képviselő-testületben többen is kételyeiket fejezték ki egy, a város által támogatott Fátyol Mihály-szoborral szemben, Makó végül kiírta a tervpályázatot. A megvalósításhoz önerő is szükséges, még nem szervezik a gyűjtést, felajánló mégis akad.

Illyés Szabolcs

Bár többen is kételyüknek adtak hangot a legutóbbi makói képviselő-testületi ülésen a Korona mellé tervezett Fátyol Mihály-szoborral kapcsolatban, a városvezetés végül úgy döntött: kiírják a szoborpályázatot. A megvalósítás azonban már csak a jövő évi költségvetés terhére történhet – ha a tender eredményes lesz. A kezdeményező, Bozsogi Attila zenész, Fátyol Mihály cigányprímás egykori munkatársa elégedett a kiírással.

– Biztató, hogy szeptember elsejéig van idő a tervpályázatok beérkezésére, remélem, a prímás szellemiségéhez méltó alkotás születik. Megkaptam a kiírás szövegét, amiben az szerepel, hogy teljes alakos bronzszobrot kell elkészíteni márványposztamensen – sorolta a szervező, aki 23 település 600 lakójának aláírásával erősítette meg: sokak szerint méltó helye lenne Makón a neves prímás szobrának.

A megvalósításhoz önerő is szükséges, ennek összegyűjtését a szervező még nem kezdte meg, de biztató előjelekről beszámolt: többen is felajánlották, hogy pénzzel is támogatják a koncepciót, volt olyan egyszerű, közmunkás ismerőse, aki azt mondta: most csak egy ezrese van, de azt is szívesen odaadja, hogy egykori kedvenc muzsikusának szobrot állítsanak. Az alkotás végső helyéről szakmai zsűri dönt, de Bozsogi reméli: a tervezett helyen, a Korona mellett fog állni a szobor, hiszen itt szórakoztatta a makóiakat annyi évtizeden át a muzsikus.

Örül a kezdeményezésnek Fátyol Tivadar, a prímás Budapesten élő fia is, aki a Rádió C ügyvezetője. Azt mondta, minden módon segíteni fogja az ügyet.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!