Makó és környéke

2013.05.29. 17:23

Testületi ülés Makón: trapézugrás - nyitott vagy csukott szemmel?

Makó - Bár ellenszavazat nélkül szavazta meg a makói testület az ivóvíz-szolgáltató beolvasztását az Alföldvíz Kft.-be, a megállapodást aggodalmak is kísérték. Az is elhangzott: a város azért nem építhet záportározót, mert az érintett terület előírt régészeti feltárása majdnem annyiba kerülne, mint maga a beruházás.

Szabó Imre

[namelink name="Buzás Péter"] polgármester ékszerdobozként jellemezte az elődje, [namelink name="Sánta Sándor"] idején alapított Makó Térségi Víziközmű Kft.-t. A tisztán önkormányzati tulajdonú szolgáltató cég két évtizeden át szakmai elismerések sokaságát nyerte el, nyereséges, jól működik, most viszont megszűnik az önállósága, mert az új jogszabályok legalább 150 ezer fogyasztó meglétét írják elő. Ennek Makó térségében csak a töredéke van meg. Mint beszámoltunk róla, a város először más megyei városokkal szeretett volna közös szolgáltatót alapítani, ez azonban nem jött össze.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

A város első embere sajnálja, hogy a makói cég megszűnik, és az új megyei szolgáltató sem alakulhatott meg – így nem maradt más lehetőség, a testület úgy döntött, a békéscsabai székhelyű, zömében szintén önkormányzati tulajdonú Alföldvíz Kft.-hez csatolják a vállalatot. A fideszes [namelink name="Toldi János"] hozzászólásában – mintegy összefoglalva a kételyeket – a megállapodást trapézugrásnak nevezte bekötött szemmel. [namelink name="Nagy László"], az Alföldvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese erre reagálva azt mondta, szerinte nyitott szemmel ugorhat Makó, és ők jó partnerként nyújtanak kezet, a fogyasztók pedig semmit sem fognak észrevenni a változásból. Az ígéretek szerint továbbra is megmarad a makói mérnökség, az itt dolgozókra ugyancsak igényt tart a cég hosszú távon.

De nem csak az ivóvíz-szolgáltatás kényszerű átalakítását kísérték aggodalmak az ülésen. Tájékoztatót tartott [namelink name="Balla Iván"], a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat vezetője, és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság első embere, [namelink name="Kozák Péter"]. Mindketten arra hívták fel a figyelmet: az éghajlatváltozás miatt szélsőségesek a csapadékviszonyok.

Száraz időszakok váltakoznak nagy esőkkel, s bár a belvíz-elvezető csatornák karban tartásának köszönhetően most nem áll a víz a földeken, az igazi siker az volna, ha a vizet tárolni is lehetne. Mint kiderült, tározókat mindkét szervezet szeretett volna építeni Makó térségében, de elképzeléseiket eddig nem tudták megvalósítani. Makónak sem sikerült záportározót létesíteni, pedig a város pályázati támogatást is nyert a beruházásra. Csakhogy kiderült, a kéthektáros terület kötelező régészeti feltárása 120 millióba kerülne – nem sokkal kevesebbe, mint maga az építkezés. Így a város nem tehet mást, visszaadja az elnyert pénzt, pedig a tározóra tényleg szükség volna. Buzás Péter azt mondta, szerinte fölösleges feltárni még néhány olyan szarmata sírt, mint amilyenből az autópálya nyomvonalán rengeteget találtak, [namelink name="Marosvári Attila"] alpolgármester szerint pedig – aki egyébként történész – az ilyen területeket egyszerűen mentesíteni kellene az előzetes régészeti munkák előírása alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!