Makó és környéke

2010.10.11. 21:09

Tizenkét névjavaslat a makói Maros-hídra

Makó - 9 ötletgazdától összesen 12 javaslat érkezett a makói Maros-híd nevére. Többek között Erdei Ferencet, Galamb Józsefet, Páger Antalt és a makói hagymát tartanák a pályázók jó névadónak.

Munkatársunktól

9 ötletgazda összesen 12 – részben egyező – javaslatot tett a makói önkormányzat felhívására, milyen nevet kapjon a makói híd. Az ötlet, hogy a jelenleg egyszerűen Maros-hídként emlegetett mérnöki alkotás viselje valakinek a nevét, először tavaly decemberben, lapunkban került nyilvánosságra. Aztán egy makói civil, Böde László kezdeményezésére az önkormányzat felhívást is közzétett a legtalálóbb ötletek begyűjtésére.

Többen indítványozták: legyen a neve továbbra is egyszerűen Maros-híd. Fotó: Szabó Imre

Többen indítványozták: legyen a neve továbbra is egyszerűen Maros-híd.
Fotó: Szabó Imre

A napokban lezárult egy hónapos határidőig egy civilszervezet és 8 magánszemély élt a lehetőséggel. Az Erdei Ferenc Társaság a civilszervezet makói születésű, író-szociológusként és politikusként ismert névadójáról nevezné el a hidat. Mások szívesen vennék, ha a makói születésű mérnök, Galamb József, esetleg a városban máig köztiszteletnek örvendő orvos, dr. Tóth Aladár nevét viselné. Egy érdekes ötlet szerint Közgép hídnak kellene nevezni, mert így hívták az állami vállalatot, amely felépítette, mások pedig – többen – a makói hagymát, illetve a hagymagányókat örökítenék meg a névadással. Ugyancsak többen azt indítványozták: legyen továbbra is egyszerűen Maros-híd.

Az elképzelések közül a legtalálóbb ötöt a pénteken megalakuló új képviselő-testület egy bizottsága fogja kiválasztani. Ezekre később szavazni lehet a város honlapján, de a végső döntést az agrártárca által működtetett Földrajzinév-bizottság – egy nyelvészekből, földrajztudósokból és más szakemberekből álló testület – hozza meg.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!