Makó és környéke

2012.03.21. 21:16

Tökmagolaj Marosleléről

Maroslele - A végéhez közeledik a gazdainformációs központként is szolgáló tökmagolaj-mintaüzem építése Maroslelén.

Munkatársunktól

Már beszámoltunk róla: a falu egy határokon átnyúló uniós pályázat révén valósíthatja meg a beruházást – az anyagot Mórahalom, Kistelek és a romániai Zsombolya, illetve Csongrád és Temes megye önkormányzatával közösen nyújtotta be. Maroslele 62 milliót nyert, amihez az önkormányzat 5 százalékos önerőt tett hozzá. A kis gyárban napi 240–300 kiló tökmagot fognak feldolgozni, és a kezdetekben várhatóan 5–6, később tucatnyi ember kap itt munkát.

Szinte az utolsó simításokat végzik a mintaüzem épületegyüttesén. Fotó: Szabó Imre

Az utolsó simításokat végzik a mintaüzem épületegyüttesén. Fotó: Szabó Imre
A helyszínen járva tapasztaltuk, hogy a 300 négyzetméteres épületen még dolgoznak, de csaknem készen van – csempéznek, festenek. Az iroda bútorait, a feldolgozó berendezéseit folyamatosan szerzik be. A polgármester, [namelink name="Martonosi György"] elmondta: az átadás májusban várható. Az üzem helybeli gazdáktól vásárolja majd az alapanyagot, és mindenekelőtt helyi fogyasztásra termel majd, de a határon átnyúló uniós együttműködésnek köszönhetően várhatóan Romániában is forgalomba kerül a maroslelei étolaj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!