Makó és környéke

2013.05.01. 22:21

További táblákat kérnek az M5-ös autópályára

Makó - Két évvel az M43-as első szakaszának átadása után sem találja meg mindenki Makót az 5-ösről jövet, mert kevés az útbaigazító tábla. Márton Imre önkormányzati képviselő nyomást gyakorolna az útkezelőre – de nem tud.

Szabó Imre

Továbbra is probléma Makón, amit az M43-as városig tartó szakaszának átadásakor, két évvel ezelőtt megírtunk: a Maros-parti városba tartók eltévednek, illetve nem merik az autópályát használni, mert a fővárostól a csongrádi megyeszékhelyig csak néhány helyen jelzi tábla, hogy az M43-as végpontján Makóhoz ér az utazó. A képviselő-testület, illetve [namelink name="Mágori Józsefné"] parlamenti képviselő közbenjárására az M43-ason ugyan kihelyeztek néhány plusz útbaigazítót, az M5-ösön azonban csak négy úgynevezett portáltáblát tehetett ki a város – saját pénzből, 1,8 millióért.

[namelink name="Márton Imre"] önkormányzati képviselő, aki a problémát már két éve is szóvá tette testületi ülésen, most újból felszólalt. Hivatkozott arra, hogy sokan továbbra is nehezen találnak Makóra, különösen, ha a GPS-ük régebbi. Többek között sportvezetők, így a kézilabdás Baunok Bernadett és a focistákkal foglalkozó Kolozsvári János is jelezte: vendégei eltévedtek, telefonon kellett őket útba igazítani. A városatya most azt javasolta: Makó az M43-as második szakaszának átadásához csak akkor adja hozzájárulását, ha cserébe a Maros-parti város is megfelelő mennyiségű táblát kap.

Csakhogy az ügy egy kicsit bonyolultabb. A két autópályát két különböző társaság üzemelteti: az M5-öst az Alföld Koncessziós Autópálya Zrt., az M43-ast pedig az Állami Autópálya Kezelő Zrt., így ha a makói önkormányzat meg is vétózná az M43-as második szakaszának átadását, az a másik autópálya üzemeltetőjénél nem jelentene komoly alkupozíciót. Ugyanakkor a városvezetés is tisztában van a probléma súlyával, és egyeztet az illetékesekkel. Az M5-ös kezelője ahhoz már elvi hozzájárulását adta, hogy Makó – saját költségén – 9 további, kék színű, tájékoztató táblát helyezzen ki. Ezeket az M5-ös és az M43-as találkozásánál, illetve a kecskeméti felhajtónál lehetne felállítani. Ez eddig pénzhiány miatt nem történt meg: egy-egy tábla 800 ezer forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!