Makó és környéke

2015.02.04. 19:51

Továbbtanulás előtti zűrzavar a Galambban

Makó - A korábbi ígéretek ellenére nem indulnak az idei új tanévben a hagyományos ipari szakmák a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképzőben – panaszolták olvasóink. Kiderült: ezeket egy másik makói szakképző viszi tovább.

Sz.I.M.

– Én a makói Galambban tanultam szakmát – igaz, akkor még nem így hívták –, és egészen mostanáig úgy volt, hogy a fiam is oda jár majd. Jó emlékeim vannak a suliról, örültem, hogy ő is odakerülhet; többször olvastam az újságban is, hogy a szakképző iskola korábbi szakmáiban is indul szeptemberben képzés, attól függetlenül, hogy az intézmény az agrártárcához került, és fő profilja a mezőgazdaság lesz. Most döbbentünk meg, amikor kiderült, hogy szeptembertől csak az agrárszakmákat fogják oktatni – panaszolta egy szülő. A beiratkozási határidő február 15-e.

Több hasonló jelzésből az derült ki, hogy olyan ipari képzéseket is megszüntet a fenntartó a Galambban, mint például a kőműves, az ács, a szobafestő-mázoló, a lakatos, az ipari gépész vagy a gépi forgácsoló. Információink szerint emiatt idén szeptemberben becsülhetően nagyjából százzal kevesebb lesz a diáklétszám a megszokottnál; az iskola létszáma jelenleg közel 550 fő. A makói középfokú oktatási rendszerben egyébként nem ez az egyetlen változás az utóbbi hónapokban: megírtuk nemrég, hogy megszűnik a Szent István Egyházi Iskola gimnáziumi része.

Az ácsnak tanuló diákok a tető felújításán is dolgoztak – szeptembertől ezt a szakmát sem oktatják a Galambban. Fotó: Bakos András

Az ácsnak tanuló diákok a tető felújításán is dolgoztak – szeptembertől ezt a szakmát sem oktatják a Galambban. Fotó: Bakos András
Megkerestük a problémával a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatóját, Horváth Zoltánt, aki azonban nem kívánt nyilatkozni, csupán a fenntartóval egyeztetett közleményt továbbította lapunknak. Ebben az áll, mivel az intézményt az agrártárca működteti, érthető okokból olyan szakmák képzése folyik itt, amelyek a minisztérium profiljába tartoznak.

Minőségi megújulás részeként ajánlják megújult szakmáikat, amelyek képzését fejleszteni is fogják; ezek iránt nemcsak a megyéből, de az országhatáron túlról is nagy az érdeklődés. Aki ezek közül választ, felelős döntést hoz jövőjével kapcsolatban – áll a közleményben, amelyben az is olvasható: a régi szakmák tekintetében a felvételi tájékoztató nyújt útmutatást arról, ezek hol indulnak.

Ez utóbbi kérdésben mi is igyekeztünk informálódni, és kiderült, Makón a Návay Lajos kereskedelmi és közgazdasági szakképző tervezi ilyen szakmák képzésének indítását. Az igazgató, [namelink name="Kozák György"] ezt megerősítette lapunknak. Hozzátette: az ehhez szükséges infrastruktúrát, illetve oktatói gárdát most szervezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!