Makó és környéke

2015.06.16. 22:44

Túlszámlázás miatt visszafizetteti az unió több játszótér árát

Ambrózfalva, Csanádalberti, Pusztaszer - Három Csongrád megyei játszótér kapcsán is megállapította az EU Csalás Elleni Hivatala, hogy a kivitelező túlszámlázta a végösszeget. Az Unió most visszafizetteti a pénzt, méghozzá többmilliós büntetésekkel megfejelve.

Kovács Erika

Országosan 140 olyan játszótér van, amiket mostanában csak „fideszes" játszótérként emlegetnek. Csongrád megye három település – Ambrózfalva, Csanádalberti és Pusztaszer – kapcsán érintett. Az OLAF – az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala vizsgálódott –, és túl drágának találta az EU által adott pénzből épült létesítményeket.

A pályázati pénzeket vissza kell fizetni, méghozzá büntetéssel együtt. Ez elviselhetetlen terhet jelentene a falvaknak.

Segít a kormány


Ambrózfalva esetében például ez a teljes évi költségvetés közel egynegyede lenne. Az érintett településeken a kormány segít, legalábbis az április 20-án hozott kormányhatározat szerint. A Magyar Közlönyben jelent meg a 140 település neve és az összeg, amit április 25-én ítéltek oda a többségében néhány száz lelkes falvaknak, az „önkormányzatok működőképességének megőrzése" címén, ami összességében 1,8 milliárd forintot jelent.

Ambrózfalva


14 millió 525 ezer, Csanádalberti 8 millió 223 ezer, Pusztaszer pedig 24 millió 27 ezer forintot kap. Az összeg valószínűleg csak átfolyik majd az önkormányzatok számláján, továbbutalják az Uniónak.

Ambrózfalván az óvoda szomszédságában található parkban épült játszótér, így napközben is sok gyerek használja. Késő délutánonként pedig a szülőkkel együtt mennek ki a gyerekek. Amíg a kicsik játszanak, a felnőttek pihennek a padon, és beszélgetnek. A játszótéren két csúszda, 2 kétüléses hinta, 2 rugós hinta, homokozó, ovivár, babaház, libikóka várja a kicsiket. A mászókák, hinták alatt ütéscsillapító burkolat van. A játszótér szélén több pad is áll. Az uniós tábla szerint az ambrózfalvi játszótér több mint 11 millió forintba került.

Került, amibe került, Csanádalbertin is szeretik a játszóteret a gyerekek. A szerző felvétele

Került, amibe került, Csanádalbertin is szeretik a játszóteret a gyerekek. A szerző felvétele

Hidegzuhany


– Régi vágya volt a 2010-ben átadott játszótér a falunak. Előfordult, hogy a szülők a szomszédos Nagyérre vitték játszani a gyerekeket, ami mégiscsak nonszensz volt. Nagyon örültünk, amikor nyertünk a pályázaton – mondta [namelink name="Csirik László"], az 516 fős település alpolgármestere, aki akkoriban képviselőként dolgozott a testületben. Ahogy visszaemlékszik, nem a testület döntötte el, hogy mi kerül a játszótérre, mint ahogy azt sem, hogy ki legyen a kivitelező.

– Először úgy volt, hogy a játszótér nem kerül semmibe a falunak. Mivel azonban késett a kifizetés, nekünk kellett megelőlegeznünk a pénzt. Hitelt vettünk fel. Végül megkaptuk az uniós pénzt, így a kamat húzta csak a zsebünket – folytatta Csirik László. Az alpolgármester nem tagadta, amikor elkészült a játszótér, majdnem elállt a szavuk is.

– Nem mondom, szép volt, jó volt, csakhogy a 11 millió forint már akkor is soknak tűnt. Mondogattuk is, és a lakosság véleménye is az volt, hogy egy valamirevaló asztalos jóval szerényebb összegért készítette volna el. Hogy túlszámlázás történt, arra viszont álmunkban sem gondoltunk, azt hittük, hogy az uniós szabványt kellett ennyire megfizetni – mondta az alpolgármester. Az ambrózfalvi képviselő-testület körülbelül három hónapja értesült az OLAF döntéséről.

– Polgármester asszonyunk, [namelink name="Perleczki Béláné"] jelentette be egy ülésen. A játszótér átadásakor még nem ő volt a település vezetője. Mindegyikünket hidegzuhanyként ért a hír, hogy a büntetéssel együtt 14 millió forintot kellene visszafizetnünk. Ez gallyra vágta volna a 65 milliós éves költségvetésünket. Mindenképpen hitelt kellett volna felvennünk – mondta az alpolgármester.

A szabályok szerint


Pusztaszer polgármestere, [namelink name="Máté Gábor"] úgy gondolja, nem értelmezhető túlszámlázás. – Olyan áron és minőségben készült el a játszótér, ami a pályázatban le volt írva. Mi maximálisan elégedettek voltunk a kivitelezővel. Például építés után derült ki, hogy a hinta körüli homok betonszéle 5 centivel beljebb van, mint kellene. A kivitelező szó nélkül felszedte, és kijjebb rakta. Minden ellenőrzés rendben zajlott le. A játszótér környezetbe illő, kiváló minőségű, már 6 éve üzemel, még festeni sem kellett, csak a szükséges karbantartásokat végeztük el. Egy esetben volt baj, amikor több felnőtt ült a libikókára. Az rongálás volt, nem minőségi hiba – mondta Máté Gábor.

Ambrózfalva játszótere 11 millióba került. A faluban azt mondják, egy ügyes kezű asztalos sokkal kevesebből hozta volna ki a létesítményt. Fotó: Kovács Erika

Ambrózfalva játszótere 11 millióba került. A faluban azt mondják, egy ügyes kezű asztalos sokkal kevesebből hozta volna ki a létesítményt. Fotó: Kovács Erika
– Mi nem tudtuk megítélni, hogy ez a játszótér drága-e. Árajánlatot kaptunk, az alapján készült a pályázat. Nagyon örültünk, hogy nyertünk, hiszen korábban játszótér néven néhány vasdarab állt csak a település közepén, amelyek már nem feleltek meg a kor követelményének. Most olyan játszóterünk van, hogy még Szegedről is sokan hozzák ide a gyermeküket – mondta az 1470 fős Pusztaszer polgármestere, aki elmondta, az uniós pályázaton mintegy 17 millió forintot nyertek, az önrész 3 millió lett volna.

Napokig alig aludt

– Egy alapítványon keresztül az önrész előteremtéséhez is segítséget kaptunk. A pályázatíró cég megnyugtatott bennünket, hogy ez legális, a cég számunkra is tisztának tűnt – hangsúlyozta Máté Gábor. Elmondta, amikor kiderült, hogy vissza kell fizetni a pénzt az Uniónak, napokig alig aludt, hiszen a falu 100 millió alatti költségvetéséből nem tudták volna kigazdálkodni a büntetéssel együtt 24 milliós összeget. – Mi jóhiszeműen, a szabályok szerint jártunk el. Sajnáljuk, hogy ez lett a vége. Az viszont jólesik, hogy a kormány megértette a problémánkat, és segít – mondta Máté Gábor.

Az ügyben kerestük a harmadik megyei érintett település polgármesterét, Csjernyik Zoltánt is, de nem sikerült elérnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!