Makó és környéke

2009.08.26. 22:01

Tűzbiztosak a panelházak

Makó - Nem kockázatosabb panellakásban lakni, mint magánházban – állítják a makói tűzoltók. A városban 1000 panellakás van, amelyek közül eddig 60 kapott hőszigetelő burkolatot. Ez tűzbiztos a szakemberek szerint.

Szabó Imre

Az utóbbi években nem volt Makón komoly paneltűz, csak néhány kisebb kárral járó eset – tudtuk meg a városi tűzoltóparancsnokságon, ahol a halálos áldozatokat is követelő miskolci paneltűz kapcsán érdeklődtünk arról, mennyire biztonságosak a panellakások. A tűzbiztonsági előadótól, Balogh Róbert századostól megtudtuk: a még fel nem újított paneltömböket néhány évvel ezelőtt átvizsgálták. Többek között azt figyelték, járhatóak-e a menekülőutak, szabályosak-e az elektromos vezetékek, elhelyeztek-e a tárolókban tűzveszélyes anyagokat. Csupán néhány kisebb szabálytalanságra bukkantak, amelyeket azóta – tudomásuk szerint – megszüntettek a lakók.

Nem jelent veszélyt a felújított háztömbökre került szigetelőanyag sem. Az ominózus miskolci paneltűz kapcsán, amely egy burkolattal ellátott tömbben tört ki, sokan gondoltak arra, hogy ez is oka lehetett a tűznek, a makói parancsnokság szakemberei szerint azonban ez alaptalan. Az előírásoknak megfelelő minőségű szigetelőanyagban ugyanis a lángok terjedését gátló adalékanyag van. Bár a szellőzőrendszerek a régi és az új panelek esetében egyaránt jelenthetnek biztonsági kihívást, panellakásban lakni ezzel együtt sem kockázatosabb, mint magánházban.

Paneltűz Hódmezővásárhelyen 2007 márciusában a Csengettyű közben. A bajt az ott lakó kisfiú okozta, aki gyufával játszott. Archív fotó: Tésik Attila

Paneltűz Hódmezővásárhelyen 2007 márciusában a Csengettyű közben. A bajt az ott lakó kisfiú okozta, aki gyufával játszott. Archív fotó: Tésik Attila
Makón egyébként a legtöbb paneltömb a belvárosban található, de van belőlük a központtól távolabb, a Bajcsy-Zsilinszky lakótelepen is. Összesen negyvenöt. Ez idáig közülük mindössze 2 kapott hőszigetelő burkolatot és új ajtókat-ablakokat – mindkettő a Deák Ferenc utcában van és 30 lakásos, miközben az ilyen technológiával épült lakások száma a városban megközelíti az ezret. Balogh Róbert tudomása szerint további 6 paneltömb korszerűsítésére készülnek Makón a lakók, a tűzoltósághoz ugyanis ennyi tervet nyújtottak be. A tűzoltóság jóváhagyása nélkül 2007 óta pályázni sem lehet panelfelújításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!