Új kistestvért hozott a Jézuska karácsonyra

A férj a katolikus, a feleség az evangélikus templom ünnepi miséjén vett részt – ahogyan mindig –, de a rokonokat természetesen együtt látogatták Makón Tóth Ferencék. Almási Pál előbb nagyobb családjában, az iskolában kezdte az karácsonyt: az Almási utcai intézményben minden gyereknek táskát hozott a Jézuska.
A Beresz ikrek boldogan fogadták a kistestvérüket Fotó: Schmidt Andrea

Gesztesi László nem tudott mind a hét gyermekével együtt ünnepelni egyszerre, az unokák azonban kárpótolták. Kistestvért hozott ajándékba karácsonyra a Jézuska a szegedi Berecz négyes ikreknek.

Kimondottan a család ünnepeként élte meg az idei karácsonyt Tóth Ferenc történész, a József Attila Múzeum nyugalmazott igazgatója, hiszen gyermekivel és unokáival együtt emlékezhettek meg a szeretet ünnepéről. Nagy készülődés előzte meg ezt a hét végét, hiszen a ház asszonya Szegedről közel kilenc kilogrammnyi pontyot cipelt haza, és még ki is filézte a halakat!

– A karácsonyi készülődés idén hetekkel megelőzte az ünnepet, szenteste pedig már együtt ünnepelhetett a család. Persze a kisgyermekes családokat először körbe kellett látogatni, három autóval jártunk „házról házra”, leoltottuk a villanyt, gyertyát gyújtottunk és mindenütt jött a Jézuska, megajándékoztuk egymást, persze mindenekelőtt a kicsiket, nagy volt az öröm! – mondta Tóth Ferenc. Az ünnepek alatt több rokon is ellátogatott hozzájuk, aminek szintén nagyon örültek. Karácsony napján ő és felesége is más-más templomban ünnepelt, hiszen Tóth Ferencné evangélikus, míg Feri bácsi katolikus.

Az ötödiket Lacikának hívják

Kistestvért hozott karácsonyra a Jézuska a szegedi négyes ikreknek. Berecz András, Botond, Rita és Zoli – a nyáron múltak háromévesek – nagyon örült a nem sokkal karácsonyt megelőzően született, édesanyjával együtt négy nappal szenteste előtt hazaérkezhetett Berecz Lacikának. – Miután most nagyon el voltam foglalva a picivel, a nagymamik főzték az ünnepi vacsorát – mondja Bereczné Juracsek Marianna, az immáron ötgyermekes, boldog anyuka. Hagyományos karácsonyi étel – bableves és mákos tészta – náluk a módi, az utóbbit azonban idén rántott sajt helyettesítette. S még mit kaptak ajándékba a négyes ikrek, a legnagyobb ajándék, a kistestvér mellett? Sok mindent, például kistraktort. Ám mert szentestén esett az eső, és a gyerekeket nem lehetett levinni sétálni, míg a Jézuska elhelyezi a játékokat a fa alatt, addig is a szomszéd szobában játszottak. 

Almási Pál, az Almási utcai általános iskola igazgatója számára a családi ünnep is az iskolában kezdődött. Számára a tantestület és a gyerekek is egy nagy családot alkotnak. Az iskolai ünnepségen egy különleges ajándékkal szolgált a nebulóknak, amit még a kollégák előtt is titkolt: az iskola egyik támogatójának felajánlásaképpen ugyanis minden fiú zöld, és minden lány piros hátitáskát tehetett a karácsonyfa alá.

– Felvettem az egyik zsákot, és rá a kabátomat, így álltam ki a gyerekek elé beszédet tartani, végül azt mondtam: mindig is nagy púp nekem ez az ajándékozás, hát nem akarjátok a púpomat? A kicsik persze rögtön igeneztek, a nagyobbak meg csak bambultak, de amikor kiderült, miről is van szó, ők is örültek. Az ajándékozásról szólt a családi karácsony is, a gyerekeim már korán reggel össze is vesztek, annyira izgatottak voltak, de a végén minden jóra fordult, még a feleségemet is sikerült megviccelnem.

Megszereztem ugyanis az egyik telefontársaság bemutató készülékét, ami ugye nem valódi. Amikor némi nyomogatás után kiderült a turpisság, megnyugtattam: kedden már mehet is, és becserélik egy valódira – mondta az igazgató, hozzátette: a rokonlátogatás náluk sem maradhatott ki.

Szintén családi körben ünnepelt a hétgyermekes Gesztesi László, a makói cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, ám az utódok közül nem mind tudott eljönni, hiszen többen is dolgozni kényszerültek az ünnepek alatt. A három unoka már együtt örülhetett az ajándékoknak. Nem lehetett teljes a karácsony éjféli mise nélkül, de az utolsó két nap már a pihenésé és az évzáró munkáé – mondta az elnök.