Makó és környéke

2013.01.28. 21:30

Újra tesztelik a román víztisztítót

Csanádpalota - Kedden délelőtt 11 órakor mutatják be és tesztelik le a vízmű helyi telepén azt a vízszűrő berendezést, amelyet Csanádpalotán fejlesztett ki 3 évvel ezelőtt az Európa-szerte piacvezető romániai Grup Romet.

Munkatársunktól

A céggel a kisváros önkormányzata azért vette fel a kapcsolatot, mert Csanádpalotán is rossz minőségű az ivóvíz, és szerettek volna a jelenleg Magyarországon elérhető technológiáknál jóval olcsóbbra szert tenni. A román társaság féléves kutatómunkával fejlesztette ki azt a berendezést, amelynek kis teljesítményű prototípusa jól vizsgázott: akkreditált hazai és romániai laboratóriumok is uniós szabványnak megfelelő minősítéssel látták el a vele kezelt ivóvizet.

Ez azért nagy szó, mert ami a kisvárosban kijön a csapból, az híresen rossz minőségű: itt nem egyszerűen az arzéntartalom a gond, legalább annyi baj van a magas bór-, kén- és nátriumtartalommal, illetve a baktériumokkal. A bemutató révén a román cég szeretné megvetni a lábát a magyar ivóvíz-tisztítási piacon. Ez nagyon nagy üzlet, az ivóvízminőség-javító program, amelyre hazánk uniós kötelezettséget vállalt, sokmilliárdos beruházást igényel. [namelink name="Kovács Sándor"] polgármester elmondta: tudomása szerint a nálunk eddig ismertnél harmadával olcsóbb technológiát a cég képviselői gyorstesztnek is alávetik, a bemutatóra pedig sok olyan hazai döntéshozót hívtak meg, akik az arzénmentesítő programon dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!