Makó és környéke

2019.05.23. 21:39

Újravésették az elesettek neveit Földeákon - fotók

Földeák 800 ezer forintot nyert a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól, 384 ezer forint önerővel egészítette ki a segítséget, hogy megújuljon az emlékmű. A beruházást az első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság is segítette.

Bakos András

Gyalogezredekbe, huszárezredbe, sőt, alföldi létükre hegyi tüzérezredbe is vonultattak be Földeákról katonákat az első világháború idején. Közülük több mint kétszázan haltak meg a harcokban, zömmel húszas, harmincas éveikben járó férfiak, de akadt közöttük épp nagykorúvá vált fiatal is – idézte fel a történelmet Kun Szabó István vezérőrnagy, a Magyar honvédség Egészségügyi Központjának parancsnoka csütörtökön, a fölújított földeáki első világháborús emlékmű avatásán.

Újravésették az elesettek neveit Földeákon - GALÉRIA. Fotó: Török János

A földeáki születésű tábornok emlékeztetett, a vidáman, bizakodva háborúba indult férfiak a mai ember számára elképzelhetetlen nehézségeken mentek keresztül, az éhség, fáradtság, betegségek, sérülések közepette. Akik épen, szerencsésen túlélték azt a négy évet, azok is maradandó lelki sérülésekkel tértek haza. Az utódok kötelessége, hogy emlékezzenek erre az áldozatra, a családok fájdalmára. Az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet a megújult emlékműre áldást kérő Olasz Attila római katolikus plébános és Kotormán István református lelkész is.


Földeák 800 ezer forintot nyert a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól, 384 ezer forint önerővel egészítette ki a segítséget, hogy megújuljon az emlékmű. A beruházást az első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság is segítette. Az ünnepségre a földeáki és óföldeáki képviselő-testület tagjai mellett iskolások, idősebbek, nyugdíjasok is eljöttek. A koszorúkat a helyi tűzoltó egyesület egyenruhás tagjai helyezték és igazították el a talapzaton.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!