Makó és környéke

2014.09.30. 19:11

Ünnepelt a búcsúzó makói testület

Makó - Az önkormányzatok napját ünnepelve búcsúzott a ciklustól kedden a makói képviselő-testület a városházán.

Sz.I.M.

A rendhagyó ülésen személyes hangvételű visszaemlékezéseket hallhattak az érdeklődők. [namelink name="Sánta Sándor"], a város rendszerváltás utáni első, kisgazda polgármestere, jelenleg fideszes önkormányzati képviselő többek között azt idézte fel, hogyan pezsgett azidőtájt a város közélete, amit az követett, hogy a kisgazdák „túlnyerték" magukat a helyhatósági választáson.

A jelenlegi polgármester, [namelink name="Buzás Péter"] úgy értékelte, Makó összességében nyertese volt a rendszerváltás utáni önkormányzatiságnak. Ezt milliárdos beruházások jelzik, no meg az, hogy országos összevetésben a város nyerte el a harmadik legtöbb pályázati támogatást. [namelink name="Siket István"], aki a kezdetektől önkormányzati képviselő, de idén búcsúzik a testülettől, egykori kulturális ügyekért felelős alpolgármesterként arra is emlékezett, hogyan teremtettek hagyományt például a hagymafesztivál vagy a művésztelep megszervezésével, szobrok állításával.

A mostani alpolgármester, [namelink name="Marosvári Attila"] pedig történészként elemezte a magyar önkormányzatiság történetét a kiegyezést követő időszaktól napjainkig. Azt mondta, a rendszerváltáskor meghozott önkormányzati törvény toleráns, liberális szellemű volt; a rendszer és a forrásokhoz való hozzáférés lehetősége folyamatosan változott, most azonban ismét központosító törekvéseket lehet tapasztalni, ami nem tesz jót az önkormányzatiság eszméjének s az ország fejlődésének.

Az ülés végén minden képviselő oklevelet és ajándékot kapott a város első emberétől – az előadók személyre szóló könyveket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!