Makó és környéke

2014.09.03. 20:49

Vak futót segít a makói Varga József

Makó - Vak futót igyekszik segíteni a 2016-os riói paralimpiára a makói születésű Varga József, a magyar atlétika és triatlon emblematikus alakja, kétszeres magyar ironmanbajnok. Most támogatni is lehet a munkáját – csak néhány kattintás kell hozzá.

Szabó Imre

Amíg egyetemre nem került, Makón élt [namelink name="Varga József"], aki mögött ma már negyedszázados sportolói múlt van: a magyar atlétika és triatlon emblematikus alakja, kétszeres magyar ironmanbajnok. A civilben egyedi bútorokat tervező és reklámgrafikával is foglalkozó 47 esztendős, egyébként Szentendrén élő sportember egy ideje nemes feladatot vállalt: azt, hogy egy látássérült sportoló, a csaknem teljesen vak paralimpikon futó, [namelink name="Orbán Csaba"], azaz Kabóca kísérőjéül szegődik, hogy az edzések és versenyek során a „szeme" legyen.

Varga József (elöl jobbról) és Orbán Csaba – álmuk a dobogó a riói paralimpián. Fotó: DM

Varga József (elöl jobbról) és Orbán Csaba – álmuk a dobogó a riói paralimpián. Fotó: DM

Egy kattintás is segíthet

Varga József munkáját ez idáig szabadidejében, bármilyen térítés vagy támogatás nélkül végezte. Most bárki segítheti, ha felkeresi a K&H Bank honlapját, s azon a pénzintézet Mozdulj! kártyaprogramját. A bank paralimpikonoknak és segítőiknek kínálta fel három kategóriában azt a lehetőséget, hogy aki a legtöbb szavazatot kapja, 5 hónapon át havi 200 ezer forintos járadékban részesül a sikeres felkészülés érdekében. Szavazni félóránként lehet.
Varga József, azaz ahogyan sokan ismerik, Jozsó azt meséli, azért vállalta el ezt a feladatot még 2011-ben, mert mindenkinek segít, ha tud. Amikor felkérték, eszébe sem jutott nemet mondani, úgy gondolta, valamiképp viszonoznia kell azt a talentumot, amit az égiektől kapott. – Ezért sem lettem milliomos – jegyezte meg nevetve. Hozzáteszi: ha nem vállalta volna, Orbán Csaba komoly gondban lett volna – az országban ugyanis nem sokan tudnak 3 órát úgy futni, hogy közben egy másik emberre is figyelnek. Tapasztalatát, jó iramérzékét kamatoztatja, amikor ketten együtt nekivágnak egy hazai vagy nemzetközi versenynek. A páros futást egyébként úgy kell elképzelni, hogy kettejüket közben egy rövid kötél köti össze.

A Makóról elszármazott bajnok az edzések, versenyek közben természetesen emberileg is közel került vak sporttársához, illetve családjához. Kettejük viszonyát egyszerre jellemzi az egymás iránti tisztelet és a barátság. Orbán Csaba falujában, a Budapesthez közeli Úri községben, illetve a fővárosban edz a legtöbbet. Gyakran önállóan, hiszen azért nem teljesen vak: egy nagyjából egy méter sugarú körben azért lát valamit, de ez azért nem sokkal több, mint a saját lába. Varga Józsefnek akkor van komolyabb szerepe, ha valamilyen rangos nemzetközi verseny közeleg. Hogy milyen nagy eredményt érhet el pártfogoltja? A legkomolyabb verseny természetesen a paralimpia. Londonban 12. lett, Varga József azonban azt mondja, 2016-ban, Rióban akár az éremre is esélyes lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!