Makó és környéke

2009.10.12. 20:28

Választási kampányba szállt be az anyuka

Ambrózfalva - Beindult a választási kampány: valaki fizetett hirdetésben, Komikám megszólítással „gratulált" Tuska György polgármesternek ahhoz, hogy bérlakást kapott Ambrózfalván az önkormányzattól. Levelet írt az újságnak az ellenjelölt édesanyja is. A polgármester nem akar sarat dobálni.

Bakos András

Fizetett hirdetés jelent meg szeptember 11-én, pénteken az újság 16. oldalán, a Gratulálunk rovatban. „Komikám, üdvözöllek, hogy makói lakásodat 1 szobás szociális bérlakásra cseréled Ambrózfalván." A rejtélyes, avatatlanoknak semmit sem mondó üzenetet lapunk makói szerkesztőségében adták föl. Kolléganőnk nem is sejtette, hogy a címzett ott lakik az iroda fölött, a rózsaszínű emeletes ház egyik lakásában: ő Tuska György, Ambrózfalva polgármestere. Mindez számunkra úgy derült ki, hogy kaptunk egy levelet Mitykó Mátyásnétól, aki csalódottan állapítja meg, hogy a szeptember 11-én megjelentetett hirdetésre „senki nem mozdult rá", és elmagyarázza: a Komika Tuska György egyik kedvenc fordulata, tehát a gratuláció a polgármesternek szól.

Mitykóné reméli, nem papírkosárban landol a levele, és az újság felgöngyölíti a történetet, miszerint a polgármester néhány éve eladta ambrózfalvi házát, Makóra költözött, „most pedig a képviselő-testület már a második lakást (szoc. bér.) szavazta meg számára... A képviselő-testület zárt ülésen hozta meg döntését, egy fiatal pár ellenében... Nagyon kérem, tegye lehetővé, hogy megszólaljon Tuska György, hogy miért tart igényt 1 szobás szoc. bérlakásra pont ott, ahonnan pár éve elköltözött. Üresen álló, eladó házak vannak a faluban, ha annyira itt akar élni, vegyen egyet" – írja többek között Mitykóné.

Kérését nem tudtuk teljesíteni: Tuska György polgármester ugyanis azt mondta, ez ügyben nem kíván nyilatkozni. Mert bár tudja, ki írta a levelet, nem akar beszállni a sárdobálásba, s főleg nem akar olyan emberekkel vitázni, akik még nem tettek semmit a faluért.

A 65 éves politikus és felesége néhány évvel ezelőtt adta el a család ambrózfalvi házát, mert kettejük számára már nagy volt a rezsije. Aztán kiderült, vannak napok, amikor ott kell lenni a faluban, ezért 2 évvel ezelőtt a polgármester beadta igényét egy helyi bérlakásra. Az önkormányzatnak 12 ilyen lakása van, a törvény szerint ezeket kétféle módon adhatja ki a testület: szociális alapon, illetve bérlőkijelölés útján. Az egyik lakás most ürült meg, a polgármester igénye első volt a sorban, s mint Ványai László jegyzőtől tudjuk, a képviselő-testület a polgármester tartózkodása mellett igennel szavazott arra, hogy Tuskáé legyen az egyszobás-konyhás, komfortos lakás. A rendelet nem titkos: kifüggesztették a teleházban is. A jegyző hozzátette, a döntés mindenben megfelel a törvényeknek.

Azt már a falubeliektől tudtuk meg – azzal, hogy a történethez ez is hozzátartozik –, hogy a községháza melletti faluház portájának egy része annak idején – szövetkezeti üzletrész révén – a Tuska családé lett, de a polgármester ingyen lemondott róla az önkormányzat javára.

Rokonok, de ellenfelek

Az 544 lelkes Ambrózfalván 2006-ban Tuska György 193 voksot kapott (75 százalék), míg Mitykó Mátyás Márton – levélírónk az ő édesanyja – 65 szavazattal (25 százalék) lett ezüstérmes a polgármester-választáson. Nem ez volt az első csata közöttük: 2002-ben szorosabb – 167–112 – volt az eredmény Tuska javára, aki több ciklus óta vezeti a települést, a rendszerváltás előtt pedig tanácselnök-helyettes volt. Az ellenfelek egyébként szegről-végről rokonok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!