Makó és környéke

2012.02.24. 21:18

Van-e jövője a makói vöröshagymának?

Makó - Van-e jövője a magyar, azon belül az eredeti makói vöröshagymának? – erről rendezett a minap közös fórumot a Hagyma Terméktanács és a Magosz makói szervezete. Egy biztos: a jövő héten megalakul a makói hagymások gazdaszövetkezete, ami új távlatokat nyit.

Szabó Imre

Egy korabeli újságcikket idézve [namelink name="Pásztor Vilmos"], a makói székhelyű Országos Hagyma Terméktanács elnöke igazolta: a gazdák piaci problémái szinte semmit sem változtak 100 esztendő alatt. A fiatal szakember a helyi gazdakör és a terméktanács közös rendezvényén elemezte, mi kellene ahhoz, hogy újra piacképes legyen a Makón termő hagyma, és arra jutott, ami igazából nem újdonság: nagyobb hozamú fajtákra, standard minőségre és a tárolókapacitások bővítésére volna szükség.

Ízletes és kívánatos – portéka a makói hagymafesztiválon. Fotó: Frank Yvette

Ízletes és kívánatos – portéka a makói hagymafesztiválon.
Fotó: Frank Yvette

Alakul a gazdaszövetkezet

Jövő pénteken délután 4 órára a Makói Gazdasági Egyesület Úri utcai székházába várják mindazokat, akik szeretnének részt venni a makói gazdaszövetkezet megalapításában – jelentette be sajtótájékoztatóján [namelink name="Mágori Józsefné"] parlamenti képviselő és [namelink name="Jancsik János"], a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke. Ez a szövetkezet lesz az, amely kormányzati támogatással feldolgozóüzemet indíthat, visszahozhatja Makóra a hagymanemesítést, a kutatást és a fajtafenntartást, illetve a szaporítóanyag-előállítást.

Utóbbi mindenekelőtt pénz és pályázati lehetőség kérdése. Tárolásra azért volna szükség, hogy a betakarításkor az áru ne egyszerre, egy tömegben jelenjen meg a piacon leverve az árakat. A fajtakínálat bővítéséről, a stabil minőséget eredményező technológiák meghonosításáról a terméktanács is igyekszik gondoskodni: rendszeresen kér fel a témában járatos szakembereket előadások tartására – így volt ez a minapi hagymafórumon is. Tény: a most termesztett vöröshagymafélék hektáronként mindössze 40–50 tonnát hoznak, míg Hollandiában a 120 tonnás termésátlag sem ritka. Ha a hazai terméseredményeket sikerülne 70 tonna körülire feltornázni, a honi piacon már versenyképes lenne a magyar hagyma – vélekedett.

Ami pedig a klasszikus makói vöröshagymát illeti, [namelink name="Pásztor Vilmos"] szerint fajtanemesítéssel ugyancsak lehetne növelni a hozamot, 20–30 tonnáról akár 45-re – ennél tovább viszont nem, mert az már a beltartalom rovására menne. Úgy gondolja, ezt több ezer hektáron nem volna értelme termeszteni, ellenben jó marketinggel megtámogatva olyan prémiumtermék lehetne, mint mondjuk a borok között a tokaji.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!