Makó és környéke

2007.04.19. 16:19

Vandálok jártak Óföldeákon

Ellopták az Óföldeák határában évszázadok óta álló, kovácsoltvasból készült, réz korpuszáról híres feszületet, a Kurunczi Jézuskát. A falu temetőjéből tizenkét kőgalambot loptak el ismeretlenek. A polgármester feljelentést tett az ügyben. A plébános egyházellenes cselekedetről beszél, a megyés püspök szerint itt inkább bunkóságról van szó.

Illyés Szabolcs

Csak egy néhány centis csonk maradt a Földeák és Óföldeák határában álló útszéli feszület helyén, ugyanis ismeretlenek lefűrészelték és ellopták a Kurunczi Jézuskát. Ezzel egy éjszakán a falu temetőjének tizenkét sírját is megrongálták: letörték és ellopták a kőgalambokat a sírkövekről.
– Senki sem érti, mi és miért történt, sohasem volt rongálás a temetőnkben, nagyon békés, nyugodt sírkert volt mindig. Mi is találgatjuk: ki tehette? Ha gyerekek csínytevéséről van szó, akkor biztos, hogy nem tűntek volna el a szobrok, eladni meg ugyan hol lehet egy sírról letört kőgalambot? – méltatlankodott az óföldeáki Németh Jánosné, aki éppen egy sírt gondozott a temetőben.

A püspök szerint bunkóság

– Semmi köze ezeknek a rongálásoknak meg lopásoknak az egyház mint intézmény megkárosításához, inkább az ilyesmit bunkóságként lehet minősíteni – felelte kérdésünkre [namelink name="Kiss-Rigó László"] megyés püspök. Az egyházmegye területén egyébként rendre előfordulnak hasonló tettek – tette hozzá a püspök –, de az nem mondható, hogy egyre növekedne a számuk.

– A feszület az egyház tulajdona volt, így a rendőrséget is felkerestem ebben az ügyben, de a másik rongálásról is beszéltünk, hiszen a temető ugyan az önkormányzaté, de szinte napi kapcsolatban állok a sírok gondozóival – mondta [namelink name="Katona Pál"]. A megszentelt tárgyak rongálása egyházellenes tett – folytatta a falu plébánosa –, bár belátom, itt inkább lélektelen pénzszerzés volt a motiváció, hiszen aki lefűrészelte a Jézus-szobrot, legfeljebb néhány száz forintért adhatta el egy fémkereskedőnek.

A plébános szerint elsősorban az erkölcsi, és nem az anyagi kár a súlyosabb, hiszen 30-40 ezer forintból megoldható a feszület pótlása – Vásárhelyen már meg is rendelték az új plasztikát, Földeák és Óföldeák hívei pedig adakozásba kezdtek a cél érdekében. Az eredeti keresztet egyébként egy Kurunczi nevű magánszemély adományából állították még a XIX. században – innen a feszület neve. A temetőben letört galambok helyére is újat tettek már néhány helyen.

– Mivel egyenként kis értékű volt a károkozás, személy szerint egyetlen hozzátartozó sem tett feljelentést, én viszont az önkormányzat nevében hivatalosan is elindítottam az ügyet a rendőrségen – mondta Hajnal Gábor, Óföldeák polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!