Makó és környéke

2015.07.17. 20:13

Vége a makói vörös kirakatnak

Makó - Elvette a makói önkormányzat a Magyar Munkáspárttól a főtéri kirakatot, amelyet a párt 26 éve használt. Bérleti díjat nem fizetett érte, viszont más pártokat is beengedett az üveg mögé, egy időben a MIÉP-et és a Fideszt is. Az önkormányzat irodabérletet kínál a pártnak, amely várhatóan nem él a lehetőséggel. <br>

Bakos András

A makói főtéri „vörös kirakat" kulcsa 26 éve a munkáspártiaké. Most a Magyar Munkáspárt megyei elnöke, [namelink name="Szabó Jenőné"] őrzi. Az MSZMP megszűnése utáni kisebbik utódpárt itt tette közzé szóróanyagait, újságjának, a Szabadságnak a címlapját, az országos politikai eseményekre reagáló üzeneteit. A munkáspártiak a viszonylag nagy felületet félig használták ki, a másik térfélre más politikai szervezeteket is beengedtek.

A lehetőséggel sokan éltek is, az MSZP-t kivéve. Szabó Jenőnétől tudjuk, hogy két kulcs szolgál a kirakat lenyitható ablakához, az egyiket mindig a „társbérlő" őrizte. Hirdettek így egymás mellett a kisgazdákkal, később a MIÉP-pel, majd a Makói Polgári Körrel, sőt, egy ideig a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium is közzétette itt programjainak meghívóit.

Megtörtént, hogy a Polgári Szövetség Makóért hirdetései álltak a munkáspártiak mellett. [namelink name="Lázár János"] országgyűlési képviselő plakátja is megjelent itt.

– Ez számunkra természetes volt, alkalmazkodtunk a kapitalizmushoz. Ez nem jelentette azt, hogy egyetértettünk volna a többiek minden üzenetével, tettével, csakis azokkal, amelyek a melósoknak kedveznek – magyarázta Szabóné.

Az egykori vörös kirakat ma. Nincs több harcos üzenet. Fotó: Szabó Imre

Az egykori vörös kirakat ma. Nincs több harcos üzenet. Fotó: Szabó Imre
A kirakat az önkormányzaté, amely bérleti díjat nem kért a használatért. Azt, hogy ez milyen megállapodáson nyugodott, nem tudja az elnök, szerződésről sem tud. Egy alkalommal ez a megnyilatkozási lehetőség veszélybe került. Amikor [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] akkori miniszterelnök a városba látogatott, és végigsétált itt, meglátta a kormányát bíráló kirakatot. Akkor az egyik helyi szocialista képviselő Szabóné tudomása szerint elkezdte firtatni, milyen alapon vannak kinn a hirdetések, de minden maradt a régiben. Egészen mostanáig.

– Egy pitvarosi ismerősöm, aki a makói főtéren leszállt a buszról, felhívott, csodálkozva, hogy hová lett a vörös kirakatunk, nem találja. Mondtam neki, hogy ott kell lennie. Aztán elmentem, és láttam, hogy tényleg felszámolták. Nekem senki sem szólt – mondja Szabóné. A párt megyei elnöke találkozót kért [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] polgármestertől, aki tudott a kirakatrendezésről, és megmondta: azt ott nem fogja visszakapni a Magyar Munkáspárt.

Lapunk kérdésére, miért döntött így az önkormányzat, nem kaptunk választ. Azt viszont közölte Barna Gábor, a makói önkormányzat kabinetvezetője, hogy május végén Farkas Éva Erzsébet polgármester kedvezményes irodabérlési lehetőséget ajánlott Szabóné pártjának, és az elnök asszony élt a lehetőséggel: június 6-án fölkereste a vagyoncsoportot ez ügyben.

– Tényleg fölajánlották az irodát az ügyvédek épületében, és meg is néztem. Úgy tájékoztattak, az ár a négyzetméterenkénti 40 és 1200 forint között lenne. Jeleztem, hogy nem tudunk élni a lehetőséggel – mondja Szabóné.

A szervezet próbált ragaszkodni a kirakathoz. Addig ment el, ameddig a megyei elnök jó érzése engedte. Szabóné nem akar „kirakatpert": egy szűkszavú Facebook-üzenetben jelentette be, hogy nem tehet többet, a vörös kirakatnak vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!