Makó és környéke

2019.05.13. 12:18

Véget ért az ünnep

Emlékezetes maradhat a makóiak számára a városnapok hétvégén zárult idei programsorozata, hiszen közel egy héten át koncertek, kulturális, szórakoztató és sportrendezvények sokasága várta őket.

Szabó Imre

A kikapcsolódás központja ezúttal is a város zászlókkal, léggömbökkel feldíszített, virágokkal teleültetett főtere volt, ahol megtartották az ilyenkor szokásos kirakodóvásárt is – még helyi kézművesek portékáiból is válogathattak az érdeklődők. Szebbik arcát mutatta város, és jól érezték magukat az ünneplők, akik óvatos becslések szerint is több ezren voltak.


A programsorozat idén azért volt sokkal gazdagabb, mint amilyen a városnap lenni szokott Makón, mert bár a település múltja közel 800 évre tekinthet vissza, ebben az évben van a város török vész utáni újjátelepülésének 320 éves jubileuma.

 

Galéria kép


Ezt a Pozsonyi Kamara 1699. május 7-én kiadott okleveléhez szokás kötni, amely négy esztendőre felmentette a visszatelepülőket mindennemű szolgálat és adó alól, hogy a török uralom idején elpusztult házaikat helyreállíthassák. 1990 óta ezt a napot tekintik a város születésnapjának.


Persze a jubileumi ünnepségsorozatnak a városnappal még nincs vége. A város emlékérmet veret tiszteletére, amelyet hamarosan bemutatnak, és holnap, kedden avatják fel a Deák Ferenc utcában a Makovecz Imre által tervezett új könyvtárat – és kiadványok, rendezvények is fogják köszönteni a jeles évfordulót.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!