Vér Bernadett új gondolatokat ébresztene

Makó, Szeged - Nem könnyű annak, aki manapság újságíróként szeretne érvényesülni – mondja a makói ifjúsági Pulitzer-pályázat különdíjasa, Vér Bernadett. Úgy gondolja, a siker titka az egyediség.

Talán a fiatal újságírók érvényesülési nehézségei is ihlették a 22 esztendős szegedi Vér Bernadettet, hogy papírra vesse Délig alvó nemzedék című társadalomkritikai írását. A cikk, amelyben arról értekezik, hogy a fiatalok miért nem tudnak azonosulni a felnőttek egyre anyagiasabb világával, különdíjat nyert a makói önkormányzat és a Magyar Újságíró Szövetség idei pályázatán, amelyen a sajtócézár, Pulitzer József szülővárosának díját nyerhetik el a legjobb ifjú tollforgatók. A felhívásra egyébként éppen lapunkban figyelt fel.

Vér Bernadett
Vér Bernadett

A szegedi egyetem bölcsészkarán kommunikáció–média szakon tanuló hölgy már nem csak ismerkedik az újságírással: amíg nyomtatásban is megjelent, rendszeresen publikált a Bölcső című bölcsészlapban. Ott is főleg társadalomkritikai cikkeket olvashattak tollából, bár megjegyzi: írásaiban inkább kérdéseket vet fel, irányokat mutat, mintsem hogy ráerőltetné véleményét az olvasóra – az a célja, hogy új gondolatokat ébresszen. Bár a megszokott sajtóműfajoktól sem idegenkedik, az írásra főként ez ösztönzi. Büszkén jegyzi meg: egyik cikke alapján egy fiatal társulat színdarabot írt, bemutatójuk pedig első lett egy fesztiválon.

Vér Bernadett úgy gondolja, a szárnyukat próbálgató fiatal zsurnalisztáknak ma nincs könnyű dolguk, mert sokan rendelkeznek valamilyen újságírói végzettséggel. Hozzáteszi azonban, hogy úgy látja, jó újságíróból kevés van, és ez reménnyel töltheti el a tehetségeseket. Az érvényesülés titka szerinte az, hogy az ember legyen egyedi. A különdíj, amelyet rangos szakmai zsűri ítélt oda – elnöke Baló György szerkesztő, tagjai Eötvös Pál, a MÚOSZ volt elnöke, Sulyok Erzsébet, lapunk rovatvezetője, Molnár László önkormányzati képviselő, pedagógus és Csillag András Pulitzer-kutató –, számára komoly biztatás. Jelenleg ugyan újságban nem publikál, de várja a lehetőséget – addig pedig könyvet ír.