Makó és környéke

2008.05.09. 18:38

Világháborús gránátot találtak Pitvarosnál

Pitvaros - Péntek kora délután Pitvaroshoz közel az út közelében II. világháborús aknavető gránátot találtak. Még délután hatástalanították.

Delmagyar.hu

Különös „ajándékot" kapott Pitvaros a II. világháború befejezésének 63. évfordulójára – tegnap ugyanis az 1944-es német–orosz harcokban kilőtt, de fel nem robbant aknagránátot fordítottak ki a földből a falu határában dolgozó munkások. A Csanádpalota felé vezető úton, Pitvaros határától egy kilométernyire kora délután bukkantak a leletre, és azonnal értesítették a rendőrséget. Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a helyszínt a makói rendőrök biztosították a tűzszerészek kiérkezéséig, akik még pénteken hatástalanították az aknát.

– Kiskoromban, talán az ötvenes években találtak hasonló robbanószereket a falu határában, azóta nem is hallottam ilyenről. Persze a falubeliek tudják, hadiút érintette annak idején Pitvarost, és folyamatosak voltak a térségben a német–orosz összecsapások 1944 őszén. Valószínű, hogy akkor lőtték ki a tegnap fellelt gránátot is. A szovjet front előrenyomulásával aztán orosz katonák be is költöztek egy rövid időre a faluba, erről is sokat beszélnek az egykori szemtanúk – elevenítette fel emlékeit Dénes László polgármester.

Címkék#Pitvaros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!