Vita a makói Trianon-ünnepségről

Buzás Péter MSZP-s polgármestert, parlamenti képviselőt szerette volna felkérni trianoni megemlékezésének megnyitására a Jobbik makói szervezete, ő azonban nemet mondott – állítja Fazekas Ferenc, a Jobbik helyi elnöke. Buzás azt mondja, odatettek egy borítékot az asztalára, amelyben meghívták, és egyben figyelmeztették: ha nem nekik tetszően beszél, kikapcsolják a mikrofonját, ez pedig Makón nem így szokás.

Megemlékezést szervez a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt makói szervezete június 4-én, vasárnap, a trianoni döntés évfordulóján délután fél ötre a Korona Szálló előtti első világháborús emlékműhöz. Mint a fő szervező, Fazekas Ferenc lapunknak elmondta, szándékaik szerint politikamentes, a jobb- és baloldal ellentétein felülemelkedő megemlékezést szerettek volna rendezni, éppen ezért vitt be személyesen meghívót a városi testület legutóbbi ülésére minden egyes képviselőnek, és kérte fel Buzás Péter polgármestert az ünnepség megnyitására. Ő azonban, bár személyesen nem beszéltek, tudomása szerint nemet mondott. A Jobbik-elnök szerint a történtek fényében álságosak Buzás Péter összefogásról gyakran emlegetett szavai.

A megemlékezés

A Korona előtti Árpád-emlékműnél a szervezők már déltől várják az emlékezni vágyókat zenével, könyvek, kitűzők és más relikviák árusításával. Fél ötkor megszólalnak a város harangjai, majd Szabó Erika mond verset. Megemlékező beszédet Weszely Tamás, a Fidelitas makói elnöke tart, majd egy újabb szavalat, valamint a magyar és a székely himnusz zárja a rendezvényt. 

Buzás Péter ezzel szemben úgy véli: a Jobbik nem őszinte kézfogásra készült, hanem provokációra, Fazekas Ferenc nem kereste meg őt, nem egyeztetett vele előzetesen a trianoni ünnepségről, egyszerűen egy borítékot hagyott az asztalán, amelyben egy levéllel felkérik ugyan a megemlékezés megnyitására, ám mindjárt egy igen barátságtalan kitétellel együtt, nevezetesen hogy amennyiben nem olyan szellemben beszél, mint amit a szervezők elképzeltek, elveszik a kihangosítást. A polgármester és honatya szerint mindez nem méltó a makói ünnepségek hagyományaihoz sem, melyeket mindig széles körű egyeztetés előz meg. Buzás Péter egyébként maga is sorstragédiának tartja Trianont, de a helyzet megoldását a Jobbiktól eltérően a határok légiesülésében, az európai egységben látja.