Makó és környéke

2010.07.02. 20:18

Vivien álmáért vonultak a modellek

Makó - A Királynő döntősei modellkedtek azon a divatbemutatón, amelyet a budapesti finn nagykövetség szervezett, hogy megvalósulhasson egy 16 éves makói lány álma. Rácz Vivien izomsorvadásban szenved, és mivel divattervező szeretne lenni, vágya, hogy eljusson egy igazi párizsi divatbemutatóra.

Szabó Imre

Egy makói lány álmainak valóra váltásához igyekezett segítséget nyújtani a finn nagykövetség azzal, hogy megszervezett egy jótékony célú divatbemutatót a Csodalámpa Alapítvány támogatására. Az alapítvány az életveszélyes betegséggel küzdő gyerekek kívánságait teljesíti. A 16 esztendős Rácz Vivien izomsorvadásban szenved, mozgáskorlátozott, vágya pedig az, hogy egyszer láthasson egy igazi párizsi divatbemutatót.

A fővárosi divatshow egy finn és egy magyar tervező kollekcióit mutatta be, a modellek pedig A Királynő szépségverseny döntősei voltak. Vivien nem vehetett részt a bemutatón, a közönség őt egy kivetítőn láthatta csupán. A vendégek a belépőjegyek megváltásával, a többiek pedig önkéntes munkájukkal, részvételükkel támogatták az alapítványt abban, hogy a makói lány álma valóra váljon.

Rácz Vivien izomsorvadása miatt mozgáskorlátozott, de divattervező szeretne lenni. Fotó: DM/DV

Rácz Vivien izomsorvadása miatt mozgáskorlátozott, de divattervező szeretne lenni. Fotó: DM/DV
Vivien már általános iskolás korában kitűnt rajztehetségével, munkáival versenyt nyert, pedig izmai születése óta sorvadnak, a kezei is gyengék. Legszívesebben természetesen ruhakollekciókat vet papírra. A tervezést olyannyira komolyan veszi, hogy alkotásaihoz költségvetést is készít, a divatszakma fejlődését pedig elsősorban a neten követi – igaz, járt már a neves tervező, Zoób Kati műhelyében is, aki biztatta, tehetségesnek ítélte. Most egy budapesti, kifejezetten mozgáskorlátozott gyerekeket oktató iskola diákja, ám emellett szeptembertől a Divatintézet hallgatója is lesz a kerekes székkel közlekedő lány. Lapunknak elmondta: divatbemutatókat eddig csak a tévében látott, és egyelőre az is csak az álmai közé tartozik, hogy saját munkáit láthassa a közönség a kifutón – bár néhány darab már elkészült ruhakölteményeiből. Főként estélyiket vet papírra. Bár sok divattervező munkásságát ismeri, és tájékozott a szakmában, nincs kedvence – azt viszont elárulta, hogy leginkább az olasz divat rajongója.

A Csodalámpa 6 éve segít

A Csodalámpa Alapítvány 6 évvel ezelőtt jött létre, és eddig közel 1300 beteg gyermek álmát segített valóra váltani. Sok kicsi játékot kapott, de olyan is volt, aki eljutott külföldre, például a Párizs melletti Eurodisney-be – tudtuk meg Felkai Mártától, az alapítvány kommunikációs vezetőjétől, szervezőjétől. A finn nagykövetség azóta segíti az alapítványt, amióta közreműködött abban, hogy egy kislány eljuthasson Finnországba, és találkozhasson a Rasmus együttessel. Hogy Viviennek mikor és hogyan sikerül eljutnia a vágyott párizsi divatbemutatóra, még nem tudni, de annyi már biztos: a repülőjegy megvan az útra.

Címkék#Makó#divat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!