Makó és környéke

2008.02.03. 20:44

Vivien divattervezőnek készül

Makó - Csak Budapesten tudja folytatni tanulmányait a 13 éves makói Rácz Vivien, mert súlyos betegségét csak itt tudják kezelni. Az egész testét megbénító izomsorvadás a kislány kezét is megtámadta – ám hősies erőfeszítéssel továbbra is rajzol, a kór ugyanis nem gátolja tehetségét: régiós rajzversenyt nyert. Álma, hogy divattervező lehessen.

Szomorúan nézegette pénteken kora délután az internetet számítógépén a 13 éves makói Rácz Vivien, aki csak néhány órával azelőtt ért haza az első hetes budapesti „turnusról" – a második félévet ugyanis a makói József Attila Gimnázium nyolcosztályos tagozata helyett egy speciális fővárosi iskolában kellett megkezdenie, mert itt tudják a legjobban kezelni betegségét. Borús hangulatának igazi oka, hogy bár a Mexikói úti suliból minden hétvégén hazaengedik, a hétköznapokra mégis Makón kellett hagynia a jó barátokat, ismerősöket.

A súlyosan mozgáskorlátozott Rácz Vivien kezét is megtámadta a kór, de ez nem gátolja a rajzolásban Fotó: Illyés Szabolcs
Születése óta súlyos kór, izomsorvadás bénítja Vivien testét, de szerencsére a kezét még tudja használni, és nem is akárhogyan, hiszen nemrégiben regionális rajzpályázatot nyert.

– Nagyon szeretek rajzolni, ez a kedvenc elfoglaltságom. Bár nem erősek a kezeim, de valahogy ösztönösen tudom, hogyan kell használni a ceruzát. A József Attila Gimnázium tanárai neveztek be a versenyekre, eddig két helyezést is szereztem. Két éve a városi képregénypályázaton lettem a második, most pedig egy dél-alföldi régiós rajzpályázat első helyét szereztem meg. Itt a jövő járművei volt a téma. Kitaláltam, hogy évek múlva az autók akár tavakban, tengerek mélyén is közlekedhetnek, így levegővel hajtott járműveket rajzoltam, amik a víz alatt mennek. A díjazott képregény 12 kockájában a Pál utcai fiúk egyik jelenetét ábrázoltam. Igaziból ám nem ezek a kedvenc témáim, legszívesebben ruhákat rajzolok – mondta Vivien.

Hamar előkerülnek a mappák, írólapok, amikre ötletesebbnél ötletesebb ruhaterveket készített az évek alatt Vivien. Mint kiderült: inkább a mindennapokban használható megoldások érdeklik, semmint a látványos, alkalmi darabok. Komolyan veszi a divatszakmát: az egyes tervekhez kis költségvetést is mellékel. Az egyik darab kapcsán rögtön megjegyezte: a feltüntetett ár az elkészítés anyagköltségére utal csupán, és már nem is érvényes, hiszen két évvel ezelőtti adatokkal dolgozott.

Randevú Nárayval

Vivien komolyan gondolja jövőjét a divatiparban – olyannyira, hogy elárulta: szívesen beszélgetne a lehetőségekről és szakmai kérdésekről a neves hazai szaktekintéllyel, Náray Tamással. Elhatároztunk: megszervezzük a találkozót, és rögvest fel is vettük a kapcsolatot a jeles divattervezővel – aki külföldi útjáról csak hétfőn tér haza –, akinek várjuk válaszát.  Eltökélt szándéka, hogy divattervező lesz. Az interneten folyamatosan nyomon követi a szakmával kapcsolatos információkat, és ha lehetősége nyílik rá, szeretné elvégezni a legjobb iskolákat. Édesanyja, [namelink name="Igaz Ágnes"] elmondta: a pályaválasztásig göröngyös út vezet, hiszen a súlyosan mozgáskorlátozott gyermekeknek Magyarországon még sok helyütt hátrányos megkülönböztetést kell elszenvedniük.

– Jellemző, hogy hazánkban egyedül csak Pesten van ilyen speciális iskola, pedig rengeteg a beteg gyermek. A budapesti utazások elképesztő költséget emésztenek fel, egy-egy hétvége harmincezer forintunkba kerül, amiből 4800 forintot térítenek meg. Most spórolunk elektromos kerekesszékre is, amivel segítség nélkül is közlekedhet, egy használt darab is 200 ezer, és ezt még át kell alakítani Vivien méretére, hiszen húsz kilójával elveszik a hatalmas járgányban. Arról nem is álmodhatunk, hogy a saját méretéhez illőt válasszunk, hiszen számunkra az megfizethetetlen – mondta az édesanya, aki szíve szerint továbbra is Makón járatná iskolába kislányát. Szegedig még szívesen elvinné, csak a mostaninál közelebb lehetne. Vivien szíve is vágyik vissza a József Attila Gimnáziumba, ahonnan jeles bizonyítvánnyal ment át a pesti iskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!