Makó és környéke

2010.09.13. 22:19

Vizsgálják a makói fürdőépítést

Makó - Leállhat a makói fürdő építése, az uniós támogatás kifizetése is, mert a város kamatmentes kölcsönt adott a Makói Fürdőfejlesztő Kft.-nek, ez pedig ellentétes az EU szabályaival – nyilatkozta két fideszes gazdasági szakértő. Az önkormányzatnál viszont érvényes, aláírt szerződésről beszélnek.

Bakos András

„Jogsértően nyújtott kamat nélküli tulajdonosi kölcsönt a makói önkormányzat az élményfürdő beruházójának. A törvényes helyzet megteremtéséig a másfél milliárdos uniós támogatást nem fizetik ki" – állapította meg tényként a Hír Televízió tudósítása, amely Weszely Tamásra, a Fidesz gazdasági szakértőjére és Bakos Tamás makói gazdasági szakértőre hivatkozik. Weszely feltételes módban arról beszél, hogy a regionális, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség várhatóan felülvizsgálja a makói beruházást, „és egészen addig, amíg ez a felülvizsgálat nem megy végbe, valószínűleg kifizetni sem fognak uniós támogatást, ez a probléma odáig vezethet, hogy az építkezés is leállhat."

Ez pedig azért várható a két szakértő szerint, mert a 3,5 milliárdos makói fürdőépítést Makó úgy finanszírozza, hogy saját cégének, a Makói Fürdőfejlesztő Kft.-nek kamatmentes tagi kölcsönt folyósít, ez az építés önereje. Csakhogy – mutat rá Weszely Tamás és Bakos Tamás – ez a pénzügyi terv nem felel meg az Európai Unió elvárásainak. A Hír Televízió bemutatta azt a levelet, amelyet ez ügyben küldött a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség a Fürdőfejlesztő Kft.-nek. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniós szabályok szerint a kamatmentes tagi kölcsön jogellenes támogatás, mert a kedvezményezett jogosulatlan gazdasági előnyhöz jut általa. A tudósítás szerint a kamat visszafizetése évente 300 millió forintot vinne el, és így elúszna a fürdő remélt haszna.

A makói önkormányzat viszont arról tájékoztatott, hogy a fürdőfejlesztés pályázatát az eddigi minősítések során mindig rendben találták, a regionális fejlesztési ügynökségnek és a bírálóbizottságnak sem volt még kifogása, és ez áll a megkötött támogatási szerződésben is, amely érvényben van, és ennek értelmében zajlik az építkezés is. Az önkormányzatnál azt közölték: Buzás Péter ma délelőtt sajtótájékoztatót tart az ügyben.

A regionális fejlesztési ügynökségnél azt mondták, engedélyt kell kérniük arra, hogy ez ügyben az újságnak nyilatkozhassanak. Az ügynökség egyik munkatársa arra hívta fel a figyelmünket, hogy egy ilyen levél üzleti titoknak számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!