Makó és környéke

2019.05.07. 21:44

Zászlófelvonással, kiállítással indult a városnapok programsorozata - 320 év öröksége a makói múzeumban - Fotók

Kedd délután a városháza előtti zászlófelvonással hivatalosan is megkezdődött a városnapok programsorozata Makón. Rögtön utána kiállítás is nyílt a József Attila Múzeumban Makó város 320 - Örökségünk címmel.

Szabó Imre

– Nagyrészt olyan tárgyakat, dokumentumokat, műalkotásokat tárunk most a közönség elé, amiket eddig soha nem lehetett látni – mondta lapunknak Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója a városnapi programsorozat bevezetőjeként megnyílt Makó város 320 – Örökségünk című tárlatról. A nem mindennapi kiállítást Mezei József, a Makói Általános Iskola növendéke nyitotta meg virtuóz hegedűjátékával, majd az igazgatói köszöntő után Zombori István, a szegedi Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

 A kiállítás nagyon sok érdekes tárgyat, dokumentumot, műalkotást mutat be az érdeklődőknek. Fotó: Szabó Imre - GALÉRIA



 Mint megtudtuk, a múzeum falai erre az alkalomra más-más színt kaptak, ezzel jelezve a kiállított rekvizítumok különböző kategóriáit. Az anyag a múzeum négy gyűjteményének – néprajzi, képzőművészeti, irodalomtörténeti és helytörténeti – kincseire épül. Szikszai Zsuzsanna ezek közül kiemelte a különleges térképeket, okleveleket, az eredeti József Attila-kéziratokat, a festett ládákat, kerámiákat, viseleteket, illetve a makói művésztelepek anyagait, amelyet ma élő, makói születésű kortárs alkotók festményeivel egészítettek ki.


A kiállítás egyik érdekes darabja egy közel százesztendős telefon, amellyel hívásokat ugyan nem lehet lebonyolítani, de ha tárcsáz az ember, meghallgathat egy József Attila-verset – a hetessel például A hetediket. A látogatók tegnap emlékeket is hazavihettek: mindenki kapott a város történelmi címerét ábrázoló jelvényt, illetve kérni lehetett a nevezetes pozsonyi oklevél másolatából, amelyre ráadásként városcímeres pecsétet is lehetett nyomni. A bejáratnál a gyerekek óriáskirakóval játszhattak.


A városnapi programsorozat holnap, csütörtökön folytatódik Makón: délelőtt 10-kor a Koronában a bölcskorúak süteménysütő versenyét rendezik meg, délután 4-kor pedig az Ami itt tart – ami megtart mottójú fotópályázat kiállítását nyitja meg Dömötör Mihály fotóművész a Hagymaházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!