Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

1000 éve áll, jó zenélni benne - és aki szépen lerajzolja, bérletet kap a labirintusba

1000 éve áll, jó zenélni benne - és aki szépen lerajzolja, bérletet kap a labirintusba
Kiszombor - Bérletet kap a kukorica-útvesztőbe, aki elég szép grafikát készít a 9 és 11. század között épült kiszombori körtemplomról. A Rotunda ma is használt épület, a népdalkör szívesen próbál benne, mert jó az akusztikája. Örményországban is vannak ugyanilyen ősi templomok.
Hét ember neve és mobiltelefonszáma olvasható a megye talán legrégibb, ma is használatban lévő épületének ajtaján. Aki hétvégén látni szeretné a kiszombori Rotundát belülről – és nincs épp nyitva –, az felhívhatja bármelyik számot, és kiderül, az adott önkéntes el tud-e jönni kinyitni az ajtót. Ha épp nem ér rá, a többiek között biztosan akad valaki, aki odasiet, ajtót nyit, és beszámol az épület nem mindennapi történetéről. – Jó időben rendszeresen jönnek csoportok, előfordult, hogy valaki Szegedről érkezett biciklivel, megnézni – mondja Rutainé Matuszka Katalin nyugdíjas óvónő, aki a legközelebb lakik a Rotundához. 

– Volt már itt több kiállítás, koncert. Szépen szól benne a fúvószene, a madrigál. Tagja vagyok a népdalkórusnak, és szoktunk itt próbálni. Nagyon jó az akusztikája.

Katalin még emlékszik arra az időszakra, amikor a Rotunda a nagy templom része volt. Utóbb, 1983-ra, a régészeti föltárás után választották külön. Mikor készült? Írásos adat erről nincs. Az biztos, hogy ilyen körtemplomok a 9–11. században sokfelé épültek Közép-Európában, Lengyelországtól Dalmáciáig, valamint a Kaukázusban. A kiszombori Rotunda építészeti megoldásai az ugyanilyen korú örményországi templomokon köszönnek vissza.

Az épület akkor is állt – beszakadt tetővel –, amikor a település a háborúk következtében elnéptelenedett. Ez a terület az 1718-as pozsareváci békével került a Habsburg Birodalomhoz a törököktől, és akkor húsz új telepes család érkezett. A körtemplomhoz 1776-ban építettek templomhajót.
1000 éve áll, jó zenélni benne. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA
A helybeli Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör a háromszáz évvel ezelőtti újratelepülés emlékére most rajzpályázatot hirdet gyerekeknek, fiataloknak, 18 éves korig. Olyan grafikákat várnak A3-as vagy A4-es méretben június 24-éig a helyi művelődési házba, amelyeken valahogy megjelenik a Rotunda. A legjobb három rajz készítői – a pénzdíjak mellett – bérletet nyernek a kiszombori Kukorica-útvesztő Fesztivál idejére.

– Már negyedik éve Bajnóczi János, az egyesületünk elnökhelyettese tervezi a labirintust, és vele együtt mi vágjuk ki a kukoricaföldön a kanyarulatait. Két gazda szokta fölajánlani a parcelláját erre a célra, fölváltva – mondja Endrész Erzsébet, a honismereti kör elnöke. 

– Most bele van tervezve a Rotunda, a telepesek érkezésére emlékeztető ekhós szekér is.

Aki tájékozódni szeretne az évről évre ismétlődő programról, az utveszto.comon talál információkat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóstolók, gépek és piknik után volt, aki álmai munkahelyét is megtalálhatta Makón - fotók

Kóstolók, gépek és piknik után volt, aki álmai munkahelyét is megtalálhatta Makón - fotók
Másodszor rendezett boronapikniket a makói Galamb-agrárszakképző a hétvégén. Tovább olvasom