Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

100 éve született Makón Szendrői Jenő

A Kossuth- és Ybl-díjas építész, a magyar ipari építészet meghatározó alakja volt.
Száz éve, 1913. február 13-án született Szendrői Jenő Kossuth- és Ybl-díjas építész, a magyar ipari építészet meghatározó alakja.

Makón született, felmenői, a Straubertek a 18. század elején kerültek Szegedre. A reáliskolában legjobban a matematikát szerette, és 1930-ban a budapesti Műegyetem építészmérnöki karára iratkozott be. Diplomájának megszerzése után a bécsi Technische Hochschule mesteriskolájában városrendezésből doktorált.

Hazatérve 1937-től Nyíri László tervezőirodájában statikusként, majd Wanner Jánosnál és Möller Károlynál építészként, 1939-48 között önálló tervezőként dolgozott. Első nagy munkája az Anyag- és Árhivatal Fő utcai épületének statikai tervezése volt. 1948-ban az első állami tervezőiroda, a MATI (Magasépítési Tervező Iroda) megalakulásakor az egyik középület-tervező csoport vezetője lett. Ebben az időben készült épületei: a Fehérvári úti SZTK-rendelő (Lévai Andorral), az Agrártudományi Egyetem Ménesi úti épülete (Lauber Lászlóval) és a Honvédelmi Minisztérium - ma az Alkotmányvédelmi Hivatalnak otthont adó - Falk Miksa utcai épülete (Lauberrel). 1950-ben szintén Lauberrel első díjat nyertek a metró Baross téri állomásának tervével, de végül nem ezt a változatot építették meg.

Szendrői Jenő (1913-2000)
Szendrői Jenő (1913-2000)

Ekkor már egyre szigorodtak a szocreál építészetet megkövetelő kultúrpolitikai elvárások, emiatt Szendrői felhagyott a középület-tervezéssel, és áttért az ipari épülettervezésre.

1951-ben főmérnöknek nevezték ki az Ipari Épülettervező Vállalathoz (Iparterv), ahová vele tartott Lauber is. Együtt tervezték meg a Honvédelmi Minisztérium - jelenleg a Honvéd Vezérkarnak helyet adó - Balaton utcai épületét, a Fehérvári úti Vas- és Fémipari Kutatóintézetet, valamint a sztálinvárosi Dunai Vasmű bejárati épületét.

1953-57 között az Iparterv igazgatója, ezután 1971-ig ismét főmérnöke volt. Munkássága során arra törekedett, hogy az ipari épülettervezés a technológia méltó partnerévé váljon, és hogy a tervezésben biztosítsa az igényességet, a minőséget. Ennek szellemében szerkesztette meg a vállalati tervkatalógust, illetve kezdeményezte az Ipari tervezés - Gépgyárak című építés- és tervezéstani kézikönyv összeállítását. (A szerkesztést a szocreál elvárásokat el nem fogadó, ezért a tervezéstől eltiltott Kiss Ferenc építészre bízta, aki kiválóan oldotta meg a feladatot, a könyv alapelvei ma is érvényesek.) Irányítása alatt az Iparterv a hazai ipari épülettervezés központjává, a vasbeton építőanyagok Európában először alkalmazott helyszíni előregyártásának kidolgozásával pedig nemzetközi hírűvé vált. Ez utóbbiért az Iparterv 1961-ben megkapta az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) által frissen alapított Auguste Perret-díjat, a két évvel később odaítélt Kossuth-díjjal pedig Szendrőit is elismerték.

Aktív szerepet vállalt a Magyar Építőművészek Szövetségében (MÉSZ), 1954-56-ban főtitkárként, 1970-72 között elnökként. A fiatal szakemberek önálló gondolkodásra nevelésének céljával vállalta el 1957-ben a MÉSZ mellett működő Mesteriskola vezetését. Az iskolát a minisztérium 1960-ban - mint a nemkívánatos elitképzés melegágyát - megszüntette, 1970-es újraindulásától haláláig azonban ismét ő vezette. 1971-1978 között a Budapesti Műszaki Egyetem Ipari és Mezőgazdasági Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanáraként oktatta az új építésznemzedéket.

Szendrői Jenő egyik munkája, a Dunai Vasmű bejárati épülete.
Szendrői Jenő egyik munkája, a Dunai Vasmű bejárati épülete.

Munkásságát 1955-ben Ybl-díjjal, 1988-ban a Magyar Népköztársaság Aranykoszorúval Díszített Csillagrendjével, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, 1997-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Tiszteletbeli Mester (magister honoris causa) címével is elismerték.

Szendrői Jenő 2000. május 20-án halt meg, kívánságára Csobánkán temették el. 2005-ben emlékének megőrzésére a MÉSZ Szendrői-díjat alapított.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes ügyfélfogadás Makón

A polgármesteri hivatal szociális és gyermekvédelmi csoportjának ügyfélszolgálatán tart ingyenes ügyfélfogadást február 12-én, kedden, 12 és 16 óra között az Egyenlő Bánásmód Hatóság képviselője, dr. Kiss Éva. Tovább olvasom