Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

100 helyett most 80-nal repesztenek a 43-ason

Apátfalva - Bár több tízmillió forintot nyert forgalomlassító beruházásokra Apátfalva önkormányzata, a digitális sebességmérő alig ösztönzi fékezésre az áthajtókat. Magunk is ellenőriztük: a konvojban érkező gépóriások sebességét a műszer ritkán becsülte 70-nél kisebbre, de 80-al száguldó is akadt.
Átlagosan 20-30 százalékkal lassult az Apátfalvára behajtó kamionok, személyautók sebessége az utóbbi közel egy évben, amióta digitális mérőműszer tudatja a sofőrökkel aktuális sebességüket – tudtuk meg Varga Pétertől, a 43-as Főközlekedési Út Területfejlesztési Társulás elnökétől, aki a község polgármestere. Ez a lassulás még mindig ijesztő száguldást jelent, hiszen korábban az átlag 90-100 km/h volt, így most sem ritka a belterületen 70-80-nal száguldó szerelvény.

Magunk is ellenőriztük: a konvojban érkező gépóriások sebességét a műszer ritkán becsülte 70-nél kisebbre, de 80-al száguldó is akadt. Tudvalévő, hogy ezért a kihágásért május elseje óta százezres nagyságrendű büntetés dukál – már ha rendőr méri a sebességet. Nem mellékes tényező az sem, hogy ekkora sebességnél a 40 tonnás szerelvény, ha akar sem tud megállni egy elé guruló jármű, vagy lelépő gyalogos előtt.

Ez a kamion 68-cal hajt át Apátfalván. Fotó: Segesvári Csaba
Ez a kamion 68-cal hajt át Apátfalván.
Fotó: Segesvári Csaba

– A lányomhoz járok Apátfalvára, így hetente többször is szenvednem kell attól a stressztől, amit az átkelés jelent. Talán érezhető némi lassulás, de nincs nagy biztonságérzetem akkor sem, ha a zebrán akarok a buszmegállóhoz jutni – fogalmazott lapunknak Abonyi Dezsőné. Az eleredő esőben közös ernyő alatt szaladt át a kamionáradat néhány másodperces szünetében az egyik gyalogátkelőn Sóki Beáta és Kis Kitti, aki szintén nincs elragadtatva a forgalom lassulásától.

– Szinte semmit sem érezni abból, hogy törődnének a településtáblával a sofőrök, úgy tűnik, a kamionosok hagyják leginkább figyelmen kívül a sebességkorlátot. Nem jó érzés így átkelni az úton – mondta Beáta.

A polgármester úgy véli: a probléma folyamatos napirenden tartásával az ország figyelme is a 43-as miatt kialakult helyzetre irányul, így mihamarabbi változásban reménykedhetnek. Uniós támogatásból várhatóan július végére átadnak két nyomógombos gyalogátkelőhelyet is a főút falut átszelő szakaszán.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Titkos 2008. június 26. 08:48
  „Az miért van hogy ha 30 helyett 32vel megyek le int a rendőr 10000csekket ad.De mellette elmegy a kamion vagy külföldi auto 50 helyett 70nel az nembaj.nagy halakat elengedjük a kicsiket "szivatjuk".rendörök közelnem rendörök hanem szemét ládák!!!”
 • 26. kaarcsi 2008. június 05. 20:13
  „Miről beszélünk itt!!
  Addig mig a rendőr, t a kivételnek telefonál vezetés közben és kb 80-nal húz el mellettem, Apátfalva b területén és egy külfőldi rendszámú kocsi rá van tapadva addi nem lesz rend a közlekedésbe.
  Hiába hoznak tőrvényt ha nem tartatják be.”
 • 25. höbö 2008. május 07. 15:58
  „A helyszíni bírságot sem a "helyszínen" kell kifizetni - persze ez is magyar találmány lehet. A külföldi néz bambán és fel van háborodva (jogos), hogy még most ő mászkáljon a postára befizetni. Hát inkább be se fizeti, amúgy nincs is semmi retorzió emiatt. Ennyire okos a magyar, hogy ilyen SZAR törvények és szabálok vannak!”
 • 24. Kóka 2008. május 07. 15:27
  „M@M, leülnék :-D”
 • 23. M@M 2008. május 07. 08:32
  „Úgy kellene mint Ausztriában! Ha nem fizet a páciens, akkor nagyon udvariasan őrízetbe veszik a csendőrök, és addig nem engedik sehová míg nem fizet. Az egyszeri makói autós is kekeckedett a közeggel, aztán szépen leszámlázták neki a fuvart, a pótsofőrt, a vacsorát , a szállást, a rendőrbíró munkáját,a parkolási díjat, meg mindent! A végösszeg több mint 500 euró lett, amit le lehetett ülni, közmunkával tarkítva, vagy be lehetett fizetni! Persze mindezt haláli udvariasan!!
  Szerintetek melyiket választotta?? És a romám bulgár meg mittudomén milyen nációbol származó kamionosok mit tennének??”
 • 22. scrab 2008. május 06. 21:21
  „Aztán áruld már el, hogy egy külföldinél miképp jut érvényre az az "objektív felelősség" című dolog? A magyar vonatkozását értem, azzal semmi gond. De én úgy gondolom - többekkel egyetemben -, hogy vannak olyan utak az országban (pl. 43-as), ahol a külföldiek jelentik a legtöbb problémát. Na, ha azokkal nem fizettetik ki a helyszínen a bírságot, akkor hogy a túróban szedik be utólag? Elárulom, sehogy.”
 • 21. Dzsó 2008. május 06. 21:02
  „A mérő a pontos, a kocsiknál van úgy beállítva, hogy picit többet mutat.
  Az a csak magyarokat büntetni dolog pedig hülyeség.
  Mindebből az igaz, de nagyon, hogy a magyar jogszabályok a lexarabbak a világon. De, ha bekeményítenek (pölö ojjektív felelősség), akkor egyből jogi aggályok vannak, meg fel van mindenki háborodva, hogy hogy merik ezt tenni...”
 • 20. apapa 2008. május 06. 17:39
  „Minek vannak Makón közlekedési rendőrök? Húzzanak ki az útra egy hónapra legalább a nagy semmittevés helyett. Állítsák le a kamionosokat és bírságoljanak. Majd csak elterjed a híre. Mert így azt sem tudják, hogy vannak ott rendőrök. Őrizzék a rendet és kész. Vagy nem tudják hol vannak a gyorshajtók? Bezzeg ha ott lakna a főkapitány akkor mindenki csak lépésben közlekedhetne.”
 • 19. Amza 2008. május 06. 16:11
  „Nem pofázni kell,be kell tartani a szabályokat.Több mint 40-éve vezetek,a lábamban több mint 1,5 millió km van,soha senki nem büntetett meg,igaz vezetés közben figyelek,nem telefonálok,bejártam egész európát,minden országban tiszteletben tartom a közlekedési szabályokat,tudomásul veszen az ottani közlekedési kulturát,nem vagyok agressziv,mnem játszom a nagy magyart,hanem csendben szolidan . Ennyi.”
 • 18. ren188 2008. május 06. 15:56
  „a képen látható kamion többel ment,mint 68,ugyanis kevesebbet mutat a tábla,mint a sebességmérő a kocsiban...legalább 10et téved...”
 • 17. joy 2008. május 06. 14:46
  „[15] !
  Legalább ne ilyen nyilvánvalóan hazudjál!
  Magyarországon a magyar autósok is lesz.rják a KRESzt!
  Ma 1/4 11-kor Lófarával szemközti buszöbölből is csak azért engedték ki a böhömö, mert a rendőrautót nem merték kikerülni a villamossíneken!”
 • 16. Sz.M 2008. május 06. 13:16
  „Tisztelt D.M.
  Kérem nézzenek már utána annak, hogy mi igaz abból, hogy a rendőrök csak a magyar autósokat kell, hogy megbüntessék? Mert több rendőr ismerősöm is mondta a közelmúltban, hogy ez az ukáz jött fentről! A magyarokat nyírni, a külföldit meg békénhagyni! A 43-as forgalmának 70-80 %-a külföldi! Mi lesz így a magyarokkal??? Vagy a politikusok szándékosan minden mindegy alapon hoznak ilyen döntéseket??”
 • 15. 4 2008. május 06. 12:34
  „Ma jártam ismét Szegeden, tapasztalataim szerint most már csak a Magyar autósok tartják be a közlekedési szabályokat. Ferencszálláson kb.:90 előzött egy Magyarországon élő külföldi részére kiállított rendszámú autó. Nemtörődve a lakott területen betartandó 50km/h- ás sebességgel.”
 • 14. Hemper 2008. május 06. 11:16
  „Nem keveset járok mostanában Romániában, és szeretném ha tudnátok, nem egy kollégával megtörtént már (személyautóval, Magyar rendszámmal) hogy ott helyben elvették a jogsiját dupla-záróvonalon előzés miatt, vagy jelentős sebességhatár átlépés miatt, és csak a korrupciónak köszönhető, hogy vissza tudták szerezni a hatóságoktól, amúgy olyan 2 hónap mire "átér" a papír Magyarországra.

  De a kamionokat ott se állítják meg. Pedig ott is vannak sebességmérő táblák, egy Arad-Bukarest túrán kb. 15 helyen mérnek (mármint a rendőrök), ebből 5x mozgó kocsiból.

  A büntetések összege ott szerintem röhejes, 7000-30000 Ft, de addig nem engednek tán át a határon amíg nincs kiegyenlítve, vagy legközelebb nem engednek be, nem tudom biztosan. A rendőrök viszont nem bunkók, ok nélkül sose állítanak meg. Pedig sok "közlekedőre" ráférne egy-két hatalmas nyakleves. A határon innen és túl is. És ne áltassuk már magunkat azzal, hogy csak a románok ilyenek. Szerintem a Magyar autósok és kamionosok ugyanolyan szabálysértőek, nemtörődömök, mint Román kollégáik. Következetes rendőri intézkedés kellene, mint Németországban.

  Vagy még durvább így kezdetnek.”
 • 13. Jozsika 2008. május 06. 11:03
  „Na ja, ha nálunk a rendőrség nem a politikai okokból tüntetők véresre verésével volna elfoglalva...”
 • 12. scrab 2008. május 06. 10:06
  „Közröhej ez az egész. Ebben az országban nincs se közbiztonság, se jogbiztonság. Jogalkotóink szarnak arra, hogy mi jó az állampolgárnak. Nincs megelőzés, nincs semmi. Meg se próbálják az ilyen helyzeteket kezelni. Egészen addig soha nem történik semmi ebben a k..va országban, amíg valaki meg nem hal, vagy nem történik valami katasztrófa. A rendőrség sem tudom mi a túrónak van. Nem csinálnak azok sem semmit. A legegyszerűbb ember is tudja, hogy a rendőri jelenléttel normalizálni lehetne a helyzetet, de nem. A rendőröknek valószínűleg más dolguk van, mint szolgálni és védeni. Nem, egyszerűen nem működik ez az ország semmilyen területen.”
 • 11. d.angi 2008. május 06. 09:42
  „Az a sebességmérő hatása egyezik a nullával. Sem az autósok, sem a kamionosok nem veszik figyelembe.És itt nincs eltérés nemzetiségek között, ugyanúgy a magyar autósok is figyelmen kívül hagyják. A főút mellett lakom és az a sebesség amivel jönnek az eszméletlen, egyszer azt veszem észre hogy a szobában landolnak. No meg hajnali 5-kor 5 percet vártam amíg átjutottam egyik oldalról a másikra. Szerintem is több rendőr kellene,mert volt olyan hogy mértek a rendőrök és az autósok max 40-50-el ha mentek, már fura is volt...”
 • 10. joy 2008. május 06. 09:15
  „Jó urak!
  Az éremnek két oldala van:
  A román kamionosok diszkriminációra panaszkodnak
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_roman_kamionosok_diszkriminaciora_panaszkodnak/2049920/

  Tipikus van kalapja, nincs kalapja -autós módra.
  :o(”
 • 9. Olaf 2008. május 06. 08:27
  „Ebből a pénzből egy traffipaxot lehetne vásárolni és mint előző hozzászólónk helyesen irta egy gyors jogszabálymódosítással a büntethető külföldi gépjárművet a kiegyenlítésig le kell foglalni és ezen felül tárolási díjat szedni.... azért jó tudni,hogy prága és berlin közt van egy köbö 50 kilométeres szakasz,ahol megszakad az autopálya és hasonló helyzetekben kis városokon és falvakon keresztül vezet az út. Ott mégis betartja mindenki a szabályt, oszt ennyi!”
 • 8. egy jó tanács 2008. május 06. 08:10
  „Az a baj, hogy bár tőlünk nyugatabbra a jogi szabályozás megengedi, nálunk mégsem tud a rendőrség mit kezdeni a külföldiekkel. Németországban a kamionját is lefoglalják, amíg ki nem fizeti a bírságot. Magyarországon röhögve hagyja el az országot, mert tudja, hogy semmi sem történik, ha nem fizeti be a büntetést. Amíg ez nem változik, addig mit várunk??? Pedig micsoda összegeket lehetne így beszedni! A német rendőr a készpénzzel kezdi, ha nincs, akkor van nála mobil terminál, hogy a bankkártyáról levehesse a szabálysértő a bírság összegét, ha ez sem működik, akkor jön a mobiltelefon, óra ...stb.. És ha mindez nem fedezi, akkor lefoglalják a kamiont. Ehhez persze olyan rendőrség kell, ahol nem élnek vele vissza! Az elektronikus sebességmérő mindaddig nem vezet célhoz, míg nincs benne traffipax, ami rögzíti is ugye a képet, ami alapján lehet büntetni. De a külföldivel szemben most nincs esély a behajtásra... :-(”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdés és válasz a 43-as autópálya ügyében

Makó - Idén négyszázmillió forint értékben indulnak útfelújítási munkák a 43-as út térségében… Tovább olvasom