Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

111 milliót érnek a megye műkincsei

Csongrád megye, Makó - 383 festményből áll a megyei önkormányzat gyűjteménye, amelynek értékét 111 millió forintra becsülték.
A piacon háromszor ennyit is adnának érte. Természetesen a kollekció nem eladó, és egyben tartják – hangzott el a megyei közgyűlés kihelyezett ülésén, a makói Koronában tegnap. A megye nem olyan régen mérte fel ezt a vagyonát, amelyet nagyrészt alföldi festők művei alkotnak. Összehasonlításképp: az önkormányzat tavaly 522 milliós költségvetésből működött.

Most a tápéi gyékényszövés, a dorozsmai szélmalom, a szegedi halbicska mellett ezt a gyűjteményt is felvették a megyei értéktárba. Móra József (MSZP) javasolta, az egészet együtt állítsák ki az ópusztaszeri emlékparkban, hogy ne romoljon a képek állaga. Kakas Béla elnök arról számolt be, mindegyik képre vigyáznak, nyilvántartják, melyiket melyik hivatalnak adták dekorációul, és most albumban mutatják be a teljes kollekciót. Kovács Beáta alelnök arról számolt be, hogy a legjobb festményekből rendezett REÖK-beli kiállítás iránt Kecskemétről és más városból is érdeklődtek.

A közgyűlésen a házigazda, Farkas Éva Erzsébet makói polgármester mondott köszöntőt. A képviselők jóváhagyták a tavalyi évi gazdálkodásról szóló beszámolót. Szabó Zoltán Ferenc (Jobbik) javaslata nyomán, Ádók János alelnök (Fidesz) egyetértésével 10 millió forintra emelték azt a tartalékkeretet, amelyből a nem várt események – mint a szentesi Rigó Alajos diákotthon tetejének leégése – után segítséget lehet nyújtani. A megyei önkormányzat 10 millió forintból újítja fel azokat az irodákat, amelyeket új székházában, a Belvedere-palotában az MSZP-től vett meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem talált akadálymentes kollégiumot Budapesten Vivien

Miután lapunk megírtuk az ügyet, a fővárosi egyetem talált megoldást a makói Rácz Vivien… Tovább olvasom