Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

1,2 milliárd a makói térség ötleteire

Makó - A makói kistérség önkormányzatainak, vállalkozásainak legéletképesebb turizmusfejlesztő víziói hamarosan 1,2 milliárd forintból valósulhatnak meg a kistérségben.
A Leader-program keretében Makó és kistérsége, hivatalosan a Maros-völgyi Helyi Közösség több mint 1,2 milliárd forint támogatást kaphat a követező években. Buzás Péter elnök, makói polgármester ezzel kapcsolatban kiemelte: csak a legéletképesebb, a szabályoknak is megfelelő projektek számíthatnak támogatásra, hiszen fejben már a keret többszörösét elköltötték az érintett településeken. Több száz ötletet jegyeztek már fel a szervezők.

– Mivel a hátrányosabb helyzetben lévő közösségek hangsúlyosabb támogatásban részesülhetnek, Makó Kiszomborral, Maroslelével közösen alakított csoportja például kevesebbre pályázhat, mint például Apátfalva vagy Csanádpalota. Komoly terveink persze nekünk is vannak, civil kezdeményezésre lett központi kérdés a bogárzói templom felújítása, amihez a Leader keretében forrás szerezhető – foglalta össze Buzás Péter.

A bogárzói templom igazi turistalátványosság lehet. Fotó: Miskolczi Róbert
A bogárzói templom igazi turistalátványosság lehet. Fotó: Miskolczi Róbert

Bogárzó egykor a Makó környéki tanyák központja volt, temploma parkos környezetben – jelenleg elhanyagolva áll, de ma is kirándulások, zarándoklatok célpontja. Több tízmilliós felújítás eredményeképpen egy, Makótól tíz kilométerre eső szabadidőközpont alakítható ki a templomnál, ami családok, közösségek pihenését, igényes szórakozását szolgálhatja.
Apátfalván igazi turistalátványosságokat valósítanának meg pályázati pénzből, helyreállítanák többek között az egykori nevezetességet, a pátfalvi csónakmalmot. A program mottójához szorosan illeszkedne a terv, hiszen a „Lendületben a Maros mente" névnek akár jelképe is lehetne a marosi látványosság. Varga Péter apátfalvi polgármester elmondta: igyekeznek a helyi vállalkozókkal életképes projekteket összeállítani.

Füstölt sajt, aszalt gyümölcs

Akár az egykor Makón és környékén ismert, kézi munkát igénylő élelmiszerek: füstölt sajtok és aszalt gyümölcsök előállítása is lehetséges lesz a kistérség vállalkozóinak összefogásával – tudtuk meg a Leader-csoport elnökségétől. Így akár távolabbi piacokon is népszerűsíthetik a Maros menti gasztronómiai kultúrát.

Csanádpalota új faluközpont kialakításáról álmodik. Kovács Sándor polgármester lapunk kérdésére utalt rá: tárgyalnak a szeged-csanádi egyházmegyével, hogy reális áron megvásárolhassák a régi temetőt, aminek az átépítésével szabadidőparkot hozhatnának létre. Így néhány millió forint ráfordításával egy több száz éves relikviákkal büszkélkedő turistalátványosság valósítható meg.

– Sajnáljuk, hogy ez a program nem ad lehetőséget minden álmunk megvalósítására, hiszen eredetileg beterveztük a Rónay-kastély rekonstrukcióját is, de ez önmagában milliárdos tétel lenne, így most csak a helytörténeti gyűjtemény megújítására van esélyünk a Leaderből. Pedig az igazi turistavonzó tényező a több ezer négyzetméteres kastély lenne – árulta el Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere.

Rozsnyai Évától, a makói Tourinform-iroda vezetőjétől megtudtuk: két további cél fejlesztése kiemelt szerepet kap, akár százmilliókat is elkölthetnek majd a lovas turizmus fejlesztésére, illetve szálláshelyek bővítésére.

Olvasóink írták

  • 1. Mihály Zoltán 2008. június 29. 11:59
    „Mi a különleges látnivaló a Bogárzói templomban? Oda senki sem fog kimenni az onnan elszármazotakon kívül. Kivéve Batik Antalt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színötösök a makói Hagymaházban

Makó - Lapunk Szín 5-ös fotózásának harmadik állomásán, a makói Hagymaházban szerdán 170 kitűnő… Tovább olvasom