Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

135 éve született a világhírű tervező: Galamb Józsefre emlékeztek Makón

135 éve született a világhírű tervező: Galamb Józsefre emlékeztek Makón
Az évszázad autójává is megválasztott T-modell konstruktőrére szerdán tudományos üléssel és koszorúzással emlékeztek a Maros-parti városban.
Galamb József 135 esztendeje született Makón, egy sokgyermekes parasztcsaládba. Világhírűvé a félévi munkával megalkotott, majd futószalagon gyártott T-modell tette: több mint húsz éven át gyártották, és 1927-ig, amikor az utolsó kigördült a gyárból, tizenötmillió készült el belőle. A kocsit az évszázad autójává is megválasztották. A konstruktőrre szerdán tudományos üléssel és koszorúzással emlékeztek a Maros-parti városban. A múzeumba eljött egy oldalági leszármazott, Galamb Erzsébet okleveles építészmérnök is, aki többek között elmondta: a Magyar Örökség és Európa Egyesület tagjaként kezdeményezte, hogy Galamb József szellemi örökségét ismerjék el Magyar Örökség-díjjal.
Fotók: Szabó Imre
A fenti képen Galamb Erzsébet Farkas Éva Erzsébet polgármester társaságában a makói múzeumban őrzött Ford T-modellnél. A közel 100 éves Ford-falból szinte már semmi sem maradt. Fotók: Szabó Imre

Galamb emlékezetét egyébként sokféleképpen őrzi szülővárosa. A múzeum külön állandó kiállítást szentelt neki, ahol egy Ford T-modellt is őriznek. Van mellszobra a főtéri szoborparkban és a nevét viselő iskola előcsarnokában, emléktáblája pedig egykori iskoláinak falán, a Hosszú utcai szülői háznál és az egykori makói Ford-lerakat épületén látható. Ennek Vásárhelyi utcai oldalán van az az ipartörténeti jelentőségű reklámfal, amelynek megmentéséért hosszú ideig küzdöttek a helyi városvédők – úgy tűnik, sajnos hiába: megnéztük, már szinte semmi sem látszik a közel 100 esztendős feliratokból, ábrákból.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Srí Lankáról is jöttek migránsok, de Kiszomboron egyelőre nem aggódnak

A faluban egyelőre nem jellemző az illegális bevándorlók felbukkanása, pedig már tavaly ősszel is sokan számítottak arra, hogy a déli határ lezárása után Románia felől próbálkoznak. Tovább olvasom